Svensk ved redder frosne nordmenn

Kjempesalg av fyringsved, må utvide åpningstiden.

Stor etterspørsel etter ved hos Oslo Vedhandel.
  • Knut-erik Mikalsen
Fullt kjør på Oslo Vedhandel. Svensk ved redder frosne nordmenn.

Oslo Vedhandel selger ved så flisene fyker!

— I går solgte vi rundt 400 sekker, og i den farten varene går ut nå er jeg glad for at vi får ny forsyning allerede på mandag, sier daglig leder ved Oslo Vedhandel, John Berg.

Utvidet åpningstid

Lageret hos en av landets største vedutsalg består onsdag ettermiddag av rundt 4000 sekker, så Berg ser ingen fare for at beholdningen skal bli tømt før etterfyllingen kommer over helgen.

— Kundene står i kø, og vi selger selvsagt langt mer enn normalt. Etterspørselen er såpass stor at jeg har besluttet å holde åpent også på nyttårsaftenen for å gi folk en utvidet mulighet til å skaffe seg mer ved, sier Berg.

Veden som sikrer frosne Østlendinger varme i husene er importert fra Sverige, og koster 70 kroner sekken.

Tilkjørt

— Den svenske kronen en gunstig, og det gjør at veden derfra faktisk er billigere enn om vi skulle ha kjøpt den fra et lavkostland som for eksempel Estland. Dessuten, den svenske veden er av prima kvalitet. I tillegg gir bjørk en større brennverdi i forhold til andre treslag, sier Berg.

En del kunder ber om å få veden tilkjørt, det gjelder eldre og syke og ellers folk som ikke har egen bil.

— Vi kjører hele dagen, også utover ettermiddagen. Tilkjørt ved koster 85 kroner sekken, sier Berg.

Lavgir

Også strømforbruket er høyt i disse dager, men hos Statnett sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen at det lang fra er snakk om å nærme seg noen forbruksrekord.

— De private husholdningene bruker riktignok mye strøm nå, men siden industrien dels har ferie og dels har redusert produksjon på grunn av sviktende etterspørsel, er forbruket totalt sett ikke særlig mye høyere enn normalen for årstiden, sier Akselsen til Aftenposten.

John Berg er daglig leder ved Oslo Vedhandel.