Norge

Aller viktigst å verne om pinkoden

Organisert kriminalitet kan ingen gardere seg mot, men enkle forholdsregler reduserer sjansen for at du selv må dekke av tapet.

Les også:

Les også

Slik styrer du unna kredittkortfellene

- Det aller viktigste er å verne om pinkoden, sider Jo Reite i Sparebank 1.

Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN anslår at 85–90 prosent av svindelsakene løses i minnelighet mellom banken og kunden. Skimming er et eksempel på misbruk hvor banken vanligvis ordner opp etter få dager.Det du som kunde skal passe på, er å opptre på en slik måte at ingen i ettertid skal kunne beskylde deg for å ha vært uforsiktig.

– Det er kun når det oppstår tvil om kundens aktsomhet at det kan bli en diskusjon om regningen, sier Reite.

Det aller viktigste er å verne om pinkoden. Har du koden nedskrevet sammen med kortet, også i kamuflert form, er du nesten dømt til å tape i Bankklagenemnda.

Det samme gjelder om en eller annen har tittet over skulderen din mens du tastet inn.

Unngå avsidesliggende terminaler, avslå ethvert tilbud om hjelp og unngå uttak nattetid, lyder rådene fra bransjen.

Kommer kortet ditt på avveie, må du få det sperret så raskt som mulig. Jo mer tid det går fra kortet blir borte til du oppdager det, desto større er sjansen for svindel.

Samtidig øker sjansen for at du må dekke tapet selv. Mobilvarsling fra nettbanken når store beløp tas ut, er en billig forsikring mot gjentatt misbruk.

Når du er på reise, bør du alltid ha med minst to kort, og oppbevare dem på ulike steder.

– Du kan havne i en svært vanskelig situasjon hvis du står på den siden av kloden uten alternative betalingsmidler, understreker Bjønnes i Forbrukerrådet.

Sjekk jevnlig at du har begge kortene, og undersøk kontoutskriften når du kommer hjem. Sprer du pengene på flere konti, reduseres sjansen for store tap, påpeker Bigseth i Teller.

I tillegg gjelder det altså å bruke hodet, særlig på nattetid.

– Ikke legg igjen kortet i baren, og sjekk at beløpet stemmer før du godtar med Pinkode eller signatur, sier Stine Neverdal i FNO.

– Ikke avslutt kvelden i den mørkeste kjelleren med de rødeste lysene, sier Reite i SMN.