Politijakt til havs i Finnmark: Fisketråler stakk av etter grunnstøting i Vadsø havn

En fisketråler endte på grunn i Vadsø havn natt til lørdag. Fartøyet kom seg løs og etterkom ikke politiets pålegg om å returnere til havn.

Slik lå fisketråleren med slagside i Vadsø havn i natt. I morgentimene har fartøyet dratt til havs med redningsskøyten Halvdan Grieg jagende bak. Politiet er om bord i redningsskøyten.

SISTE: Like før klokken halv ni skrev politiet på Twitter at de stanser forfølgelsen for å unngå farlige situasjoner. Skipperen blir anmeldt for å ikke følge pålegg fra politiet.

Det var fra syvtiden at det foregikk en svært uvanlig politijakt i Varangerfjorden i Finnmark. Aftenposten fikke bekreftet at politiet var om bord i redningsskøyten Halvdan Grieg, som jaget bak en fisketråler.

Ifølge politiet var det fare for at tråleren på rundt 55 fot skulle velte med rundt 45 graders slagside. Politiet ble varslet om grunnstøtingen like før midnatt. Sju timer senere hadde fartøyet kommet seg ut av havnen.

Slik lå de to fartøyene ved 7.30-tiden i farvannet utenfor Vadsø. Fisketråleren ligger til høyre i kartet, tett fulgt av redningsskøyten Halvdan Grieg.

– Vi har vært i kontakt med fartøyet via radio og informert om at de skal legge til kai, men det har de ikke etterkommet og startet ut mot Varangerfjorden. Vi har ute redningsskøyter med politifolk om bord som følger med utviklingen, sa oppdragsleder Sondre Olsen Bakka i Finnmark politidistrikt til NTB.

– Vi ønsker at de legger til kai slik at vi får kontrollert dem for promille.

Det er to personer om bord i tråleren. Årsaken til at tråleren gikk på grunn, er uviss.

– Vi fikk melding litt før midnatt om at tråleren, som lå fortøyd ved kai inne i havnen, hadde flyttet på seg og gått på grunn, sier operasjonsleder Gunnar Øvregaard.

Lavvann gjorde at redningsetatene måtte avvente berging. Da vannet steg, forlot fartøyet havnen.