Omstridt helmelk

Myndighetenes anbefalinger om skummet og lettmelk til barn bør endres, mener eksperter. - Forkastelig, sier andre i fagmiljøet.

I en kronikk i dag krever professor og overlege Dag Bratlid og førsteamanuensis Anna Haug ved Universitetet for miljø— og biovitenskap i Ås at helsemyndighetene

Les også

Gi barna helmelk!

, og lar barna drikke helmelk i barnehagen og skolen. De hevder at melkefett er sunt, fordi det motvirker kreft, styrker immunforsvaret og hjelper barna til å lære mer. Utspillet får krass kritikk fra andre i fagmiljøet.— Dette er helt forkastelig. Denne typen utspill er bare egnet til å forvirre, sier ernæringsekspert Christian Drevon ved Universitetet i Oslo. Han stiller seg helt og fullt bak Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger om at barn over ett år skal drikke skummet, ekstra lett eller lettmelk.Også ernæringsekspert med sped- og småbarnsernæring som felt, Gry Hay, støtter opp om myndighetenes anbefalinger. - De fleste barn bør ikke få helmelk, så sant barnet vokser normalt. Det er fordi det fettet som er i helmelk er såkalt mettet fett som er en viktig risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom, sier Hay.

Jernmangel.

Begge de to ernæringsekspertene Aftenposten har snakket med, peker på at overvekt blant barn er et stadig økende problem. Drevon vil derfor redusere på melkefettet, og la barna få i seg kalorier fra frukt og grønt. Gry Hay mener at grovbrød og jernholdig pålegg er en god erstatning for energien i helmelk. Hun legger til at hvis barn drikker seg mette på helmelk til måltidene, risikerer de å utvikle jernmangel. - Den beste barnemelken er den ekstra lette med tilsatt D-vitamin, slår Hay fast.

Holder fast.

Norske og internasjonale studier tyder imidlertid på at helmelk gir en klar helsegevinst. Dette er interessante studier, ifølge avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad. - Den helhetlige dokumentasjonen gjør likevel at vi holder fast ved våre råd, sier Rimestad. Hun utelukker likevel ikke at myndighetenes retningslinjer kan bli endret. - Som alle kostholdsråd så følger vi med, og reviderer når dokumentasjonen tilsier at det bør gjøres, sier hun.