Hardangervidda stengt for personbiler

Uværet herjer i fjellet, og gjør livet vanskelig for bilistene.

Ved Bjøberg på Hemsedalsfjellet var veien i morges åpen. Her kan det på kort varsel bli innført kolonnekjøring for personbiler.

Værsituasjonen kan forandre seg fort, men søndag ettermiddag er dette situasjonen:

  • E134 over Haukelifjell er stengt til mandag morgen.
  • Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for biler under 7,5 tonn. Tyngre kjøretøy kommer over, men de må kjøre i kolonne. Veien kan bli stengt på kort varsel.
  • Over Vikafjellet, riksvei 13, er det kolonnekjøring.
  • Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er åpen, men her kan det på kort varsel bli innført kolonnekjøring.
  • Fylkesvei 50, Hol -Aurland, er åpen, men her kan det bli innført restriksjoner på kort varsel.
  • Fylkesvei 27 over Venabygdfjellet var nattestengt, men er nå åpen. Den blir stengt igjen klokken 22.
  • Den sikreste veien fra øst til vest har i hele dag vært over Filefjell. Der har det foreløpig ikke vært noen restriksjoner.
Slik så det ut ved Leiro bom øverst i Måbødalen i morges.

– Følg med på nett

– Det er veldig ruskete vær i fjellet. Det kan bli endringer, så folk som er eller skal ut å kjøre bør holde seg oppdatert på vegvesen.no og yr.no, sier trafikkoperatør Mari Aarrestad.

– Har du noen gladmeldinger til trafikantene?

– Ja, på E18 mellom Stavanger og Oslo er det varierende føre, men bedre enn vi en stund fryktet. Det er snødekke mellom Kristiansand og Grimstad og en veksling mellom slaps, snø og bar vei lenger øst- og nordover. Det kladder i ettermiddag litt i Telemark og Vestfold, men det ser ut til å skyldes mer at trafikken er stor enn at kjøreforholdene er vanskelige. Men følg med her også, råder Aarrestad.

Og det kan være et godt råd, for ifølge statsmeteorolog Jon Smits blir det ikke bedre med det første.

Skal du til fjells det nærmeste døgnet, risikerer du å møte dette skiltet.

Været

– Kjøreforholdene er ikke mitt bord, men det kommer mer snø. Da det begynte lørdag kveld, var det plussgrader og regn. Men så har temperaturen sunket litt og i Arendal var det i formiddag kommet ti centimeter snø.

– Og så?

– Ja, nedbøren fortsetter til utpå mandag, mest i sør. det ser ut til at vi får en snøgrense i Oslo-området, her blir det ikke mye.

– Og vinden?

– Den er verst i vest. Der er det opptil liten storm flere steder. Det er roligere i øst. Mens det på Haukeliseter blåser 6–7 sekundmeter, er det oppimot 20 på den andre siden av fjellet. Det begynner å løye utpå mandag.

Vinterferie

I følgende fylker avsluttes skolenes vinterferie denne helgen: Buskerud, Hordaland (utenom Voss og Odda), Nordland, Oppland, Rogaland og Troms.