Sterke reaksjoner etter at familie på 12 mister statsborgerskapet etter 27 år i Norge: «Skammelig» og «umenneskelig»

Saken om familien som har fått beskjed om at de mister sitt norske statsborgerskap etter 27 år i landet vekker uvanlig sterke reaksjoner.

Brødrene og familien risikerer å bli sendt ut av Norge fordi UDI mener foreldrene oppga feil bakgrunn i 1990. Brødrene vil være anonyme av hensyn til barna sine.
  • Petter Winther

Reaksjonene har vært mange og sterke etter at Aftenposten på torsdag skrev om en familie på 12 som har fått beskjed om at de mister sitt statsborgerskap etter 27 år i Norge.

UDI mener at ekteparet ga uriktige opplysninger da de kom til Norge i 1990. 27 år senere får også barn og barnebarn beskjed om å levere inn passet og forlate Norge.

Les også

Bakgrunn: Familie på 12 mister statsborgerskapet etter 27 år i Norge

Mange legger skylden på UDI

Politikere fra SV, MDG, KrF og Ap har kritisert avgjørelsen, men det er ikke bare politikere som reagerer på saken. Engasjementet flommer over i sosiale medier, og Aftenpostens sak er delt over 16.000 ganger.

I kommentarfeltene på Facebook ytrer folk seg i uvanlig sterke ordelag. Et stort antall kritiserer avgjørelsen, men mange er også enige.

«Seriøst? Og hvem i UDI skal ta ansvar for at de ikke gjorde sin jobb ordentlig for 27 år siden?» skriver Christian Valentiner i Aftenpostens kommentarfelt på Facebook.

Les også

Jusprofessor: Ikke nok å se på id-juks for å miste statsborgerskap

«Det er slikt som skulle vært ulovlig»

Martin Olsen går hardt ut mot Sylvi Listhaug:

«Direkte skammelig at den norske regjeringen har bestemt seg for å forfølge uskyldige mennesker på denne måten.Det er slikt som skulle vært ulovlig. Og grunnlag for å få sparken.Men med tanke på alt faenskapet Listhaug og andre har kommet med uten å miste jobben så er det vel bare naturlig å tøye strikken enda lengre. Det er rett og slett umenneskelig å behandle folk slik.»

Samtidig er det mange som tar både UDI i forsvar:

«Det norske STORTINGET har bestemt det slik, og UDI gjør jobben sin!» skriver Arvid Hagtvedt.

Les også

Aftenposten på lederplass: Gale opplysninger bør få konsekvenser

«Listhaug er en av de flinkeste norske politikerne»

Trond Hansen er en av mange som gir ros til Sylvi Listhaug:

«Sylvi Listhaug er en av de flinkeste og mest effektive norske politikerne vi har hatt. Selvsagt er det trist for de det gjelder, men loven må opprettholdes.

Når det gjelder barna som har levd store deler av livet sitt her, så er jeg enig i at det å kaste ut disse bør revurderes. Men ikke glem at det er foreldrene som har stelt i stand dette for sine barn og barnebarn, og lovbrudd må få konsekvenser, uansett hvor lenge lovbruddet skjules for myndighetene. Så foreldrene har ingen ting å gjøre i Norge nå som de er avslørt.»

Arvesynd og rettslig dilemma

«Stat og kirke har skilt lag, men staten kompenserer ved å gjeninnføre arvesynden av pur nestekjærlighet og i god gammelkristen ånd», skriver Bjørn Varegg.

«Hva med å bruke tiden på dem som kommer hit og er kriminelle, mer enn nok å gjøre der istedenfor å kaste ut familier som har bodd her i 27 år, jobber og er lovlydige! Nå må seriøst galskapen stoppe!» skriver Line Sandbæk Hanssen.

Kjell Larsen Østbye mener dette er en prinsipiell sak:

«Dette er et rettslig dilemma hvor alle er like ovenfor loven. Slipper en løgner igjennom, er det fritt frem. Av den grunn er det nødvendig å være fast i avgjørelsen, enn hvor triste konsekvenser det har for mange.»