Norge

Putt litt ekstra i madrassen

Ny farge på sengetøyet gjør underverker for soverommet. En ny madrass gjør underverker for deg

  • Forf>
  • <forf>karine Østtveit <
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Aldri før har vi nordmenn puttet så mye penger i madrassen. Kvalitetsmadrasser og luksussenger er mer populære enn noensinne, og ekspertene mener at tidsklemma bidrar til at vi investerer mer i sovemøbler enn tidligere.— God søvnkvalitet er blitt viktigere. Vi har det så travelt at vi ikke har tid til å tilbringe mye tid i sengen. Derfor er vi avhengige av god søvn den tiden vi er der, sier Ann Iren Skogheim, salgssjef for Svane Madrasser.

For vonde rygger.

For å oppnå effektiv skjønnhetssøvn, holder det ikke bare med en dyr madrass. Det gjelder å finne en som passer perfekt til kroppen din.- Først og fremst er det viktig at madrassen hverken er for bløt eller for hard. Hvis den er for bløt, synker du langt ned og blir liggende som i en hengekøye. Hvis den er for hard, blir du liggende i bro og korsryggen får ikke den støtten den trenger, sier fysioterapeut og osteopat Hilde Vermedal ved Majorstuen Osteopati. Akkurat hva som er for hardt og for mykt, må den enkelte kjenne på selv. Men madrassen skal være hard nok til at det er enkelt å snu seg. Hvis du synker såpass ned at det krever litt krefter å skifte side, blir søvnen mindre effektiv. I tillegg spiller vekten stor rolle når man skal finne riktig fasthet.- Som en tommelfingerregel kan man også gå ut fra at man trenger en hardere madrass jo tyngre man er. Og hvis det er stor vektforskjell på et par i en dobbeltseng, kan det være lurt å kjøpe forskjellige madrasser, mener Vermedal. Også alder spiller en rolle når man skal velge riktig madrasstype.- Til unge studenter anbefaler jeg gjerne å kjøpe en springfjærmadrass. Den koster ikke all verden og er helt grei selv om den ikke gir optimal avlastning. Men allerede fra begynnelsen av 30-årene slites skjelettet vårt ned, og vi blir langsomt stivere og stivere. Derfor kreves det mer av madrassen når man begynner å bli eldre, sier hun og legger til at et godt alternativ når man vokser fra "studentmadrassen", er en pocketfjærmadrass med soneinndeling. - Ikke minst hvis man har litt vondt i ryggen. Disse madrassene er mykere ved bekkenet og skuldrene og hardere ved korsryggen og knærne. De gir den beste trykkavlastningen, og derfor får man bedre blodsirkulasjon og blir mindre stiv om morgenen, forklarer Vermedal.

Mot snorking.

Men vi nordmenn bruker ikke lenger sengen bare til å sove i. Ifølge undersøkelsen "Norske sovevaner 2004" bruker én av ti sengen både til å spise og se på TV i. Stadig flere tar også med seg bærbar PC og jobboppgaver opp i sengen. Vi stiller derfor stadig flere krav til madrassen, og mange av dem har ingenting med søvnkvalitet å gjøre. Motoriserte senger kan brukes til både det ene og det andre og suser opp som en favoritt for stadig flere. Ifølge marketingssjef hos Wonderland, Kurt-Arild Dahle, er salget av motoriserte senger doblet i løpet av det siste året. Og det er ikke bare for kosens skyld at vi faller for senger med regulerbar rygg og fotende.- Hvis man har dårlig blodsirkulasjon og hovne ben, er det godt å heve bena litt før man skal sove for å drenere dem litt. Folk som er litt stive eller har vondt i ryggen, kan også ha glede av å reise ryggen og skli enkelt ut av sengen om morgenen, sier Hilde Vermedal. Hun påpeker også at folk som er mye sengeliggende, kan ha stor glede av en slik seng fordi den gjør det enklere å få beveget kroppen.Hos Wonderland har de også registrert en annen fordel ved motoriserte senger:- Flere av våre kunder forteller at partneren slutter å snorke når de hever hodeenden til sengen litt, sier Kurt-Arild Dahle.

Enklere rengjøring.

Til tross for økende salg av motoriserte senger, er det fortsatt kontinentalsenger som er den store bestselgeren på madrassfronten. Ifølge salgssjef Ann Iren Skogheim hos Svane Madrasser er det kombinasjonen av god komfort og lekkert utseende som trekker oss mot senger som har to tykke madrasser oppå hverandre.- Folk føler at de får mye for pengene med en kontinentalseng - det er jo fire madrasser i stedet for to i en dobbeltseng. Mange er også mer opptatt av interiør enn før, og kontinentalmadrasser kan man jo kle opp med kapper og stoffer som matcher tapet og gardiner, sier hun. Og kanskje har tidsklemma en viss innvirkning på salget av kontinentalsenger også. I hvert fall hvis man skal tro Skogheim. - Det er mange som sier at de liker lukkede kontinentalsenger, for da slipper de å vaske under sengen, sier hun.

Tempur Zen. Tempur bruker et annet materiale enn de andre produsentene. Madrassen føles fast når du legger deg, men materialet mykes opp av kroppstemperatur og vekt og formes etter kroppen. Pris: kr. 11 990 for komplett enkeltseng i størrelse 90 x 200.
Jensen Supreme Dynamique er en luksusmodell full av high tech. Massasjefunksjon både i hode- og fotende som kan stilles på vekking. Klimaenhet som skal sørge for stabil temperatur. Trinnløs og individuell regulering av hode- og fotende. Pris: ca. kr. 50 000 for komplett enkeltseng i størrelse 90 x 210 cm.
Jensen Royal er en soneinndelt pocketfjærmadrass og skal gi god følsomhet og tyngdefordeling. Denne utgaven er forsterket med en ekstra kraftig ramme, innfelte ribber og er 100 % dobbeltfjærende. Kan spesialbestilles etter mål. Pris: kr. 22 990 for komplett kontinentalseng i størrelse 180 x 200 cm.
Svane Zenit Madrass er laget av det nye materialet IntelliGel, som føyer seg etter kroppen og skal gi svært god støtte. Ideen er at IntelliGels cellevegger bøyer unna ved belastning, og overfører vekt til naboveggene. IntelliGel skal derfor gi minimalt med trykkbelastning mot kroppen. Pris: kr. 18 550 for rammemadrass og overmadrass i størrelse 180x200 cm.
Wonderland Symfoni er en populær kontinentalseng med vaskbare bomullstekstiler og skal ha gode fukttransporterende egenskaper. Overmadrassen er laget av naturgummi og hovedmadrassen av skumgummi med pocketfjær. Pris: kr. 17 640 for komplett kontinentalseng i størrelse 180x200 cm.