Norge

– O? Er det en dypvannsfisk?

Akvariet i Bergen vil bli en integrert del av et verdenshavsenter. Det skal få navnet O. Bergensere mener det er uforståelig.

O-la-la. To av Bergens to største kjendiser: tidligere statsminister Erna Solberg og en av sjøløvene i det som før het Akvariet i Bergen.
 • Torgeir Strandberg
  Torgeir Strandberg
  Journalist

– Vi er O. Ett hav, ett senter, sier de i lanseringsfilmen for «Verdenshavsenteret O».

Akvariet i Bergen skal fortsatt være et akvarium, men men vil bli en del av et større senter. Hva er det som skjer i Bergen?

Planen om et nytt akvarium i Bergen kommer i kjølvannet av en gjennomgang fra Statsbygg i 2012. Den viste at akvariet var i svært dårlig stand. Vedlikeholdsetterslepet var stort, og det ville blitt kostbart å pusse det opp. Akvariet har heller ikke mulighet til å vokse der det ligger i dag.

Det nye verdenshavsenteret skal bestå av havforskningsinstituttet, fiskeridirektoratet og akvariet.

Så langt, så vel. Onsdag kom altså det nye navnet på verdenshavsenteret som akvariet skal være en del av.

Se lanseringsvideoen under:

Bergensavisen har loddet stemningen med en fem-på-gaten-variant hvor de aller fleste svarer «O??».

Én spør om O er navnet på en dypvannsfisk.

3500 forslag

Det kom inn over 3500 forslag om hva som kunne bli det nye navnet. Alle hadde vært bedre enn det som ble valgt, ifølge Bergens Tidende. En av deres kommentatorer er omtrent i harnisk og bruker tittelen O? M. G! om navnebyttet. Kort oppsummert mener BT-kommentator Jens Kihl at alle som trodde Vy og OsloMet var håpløse navnebytter, nå kan notere en ny bunnotering.

– Eg trudde OsloMet var ille. Eg trudde Vy var så langt ned vi kunne kome. Men det nye akvariet er norsk namneskikks definitive O-punkt, skriver Kihl.

O-en kommer heller ikke av seg selv, men er blitt bestemt av åtte jurymedlemmer. Deriblant Venstre-leder Guri Melby og reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen.

Sistnevnte er særdeles begeistret for navnet og mener navnet allerede ser ut til å være en stor suksess.

– Hadde ikke navnet møtt motbør, kunne man bare droppet hele greia. Vi har sett det før: Da Tine byttet navn fra Norske Meieriers Salgssentral, trodde man knapt det ville komme melk i butikken. Vi så det samme da Vy-navnet ble lansert. Det virket omtrent på folk som om togene aldri ville gå igjen, sier Steen Jensen.

Mener det er feil å si at akvariet skal bytte navn

Torsdag var administrerende direktør i Akvariet Bergen, Aslak Sverdrup, i Dagsnytt 18 med Kihl, som mener det er synd at akvariet skal få et så tomt navn.

Sverdrup mener det er feil å si at Akvariet skal bytte navn.

- Når Verdenshavsenteret O er ferdigbygget, så vil akvariet bli en integrert del av det. Men det er ikke et akvariet vi bygger, det er noe mye mer.

- Men for folk flest betyr det jo at det de kjenner som Akvariet vil få et annet navn, når det etterhvert blir en del av dette senteret?

- Det blir ikke riktig å si at Akvariet skal bytte navn fordi da vil turister måtte lete etter O-senteret, men det vil de ikke finnes. Det skal hete Akvariet i Bergen i mange år til.

- Så vi kan skrive denne saken om noen år og da er den riktig?

- Ja, det kan dere gjøre. Ja, når vi er ferdigbygget vil akvariet være en integrert del av verdenshavssenteret.

- Så om noen år, når en familie skal dra på søndagstur til delen av verdenshavsenteret som er åpent for publikum, hva sier man at man skal på?

- Jeg tenker at da skal man dra på O.

Helt siden 1960 har Akvariet i Bergen vært en turistmagnet. Her har en sel rojalt publikum i 1969.

– Genialt

Steen Jensen sier navnet er genialt blant annet fordi O står for oksygen i tillegg til å være den siste bokstaven i det greske alfabetet. Ifølge O står det i tillegg for opphavet, opplevelsene, oppdagelsene, opprinnelsen, optimismen og oss.

– O er det kuleste navnet man kunne funnet på. Man kan ikke høre på kritikken fra overstuderte statsvitere som aldri har jobbet med disse tingene før, sier Steen Jensen.

– Hva med bare å fortsette å kalle akvariet for Akvariet i Bergen? Det må jo være en godt innarbeidet merkevare?

– Det kunne man, men to år etter at Tine byttet navn, var det mye mer kjent enn det gamle navnet hadde blitt etter hundre år. I tillegg blir det mer enn et akvarium når Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet også skal samme sted, sier Steen Jensen.

Bergens Tidenes kommentator mener navnet er mer som en fisk på land.

Forlist rev

Sjenerøst nok donerte for øvrig O et kunstig undervannsrev til Oslo siden fjorden inn til hovedstaden er i så dårlig form. Oslo-revet er bygd av resirkulert stål fra fregatten Helge Ingstad. Den senket på mange måter seg selv like utenfor Bergen.

Dyreparken i Kristiansand sier i en uttalelse til Aftenposten at de ikke vurderer å bytte navn. Hverken Z eller D er aktuelle, ifølge Anniken Bjørnstad Schjøtt. Hun sier dog at D-en i Dyreparken er en slags logo siden den har både sebrastriper og hale.

Aftenposten presiserer

Det er det kommende verdenshavsenteret som skal få navnet O. Akvariet vil bli en integrert del av dette senteret. Artikkelen ble endret 09. juni 2022, kl. 19.45.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5