Avsløres med "fingeravtrykk"

Videoer som distribueres uten opphavsrett, kan snart automatisk identifiseres og blokkeres av YouTube.

Fra og med denne høsten tar videodelingstjenesten YouTube i bruk en teknologi med såkalte digitale fingeravtrykk for å hindre ulovlig distribusjon av videofilmer.

Det fortalte You Tube-advokat Philip S. Beck denne helgen til dommer Louis L. Stanton, som behandler flere copyright-søksmål mot videonettstedet.

Viacom International Inc, The Football Association Premier League Ltd, og plateselskapet Bourne Co. har alle saksøkt YouTube for ulovlig distribusjon av kopibeskyttet materiale. De tre sakene blir behandlet sammen.

Automatisk

Advokat Beck skal ha fortalt dommeren at YouTube nå jobber med en programvare som "forhåpentligvis skal eliminere slike disputter i fremtiden", skriver nyhetsbyrået AP.

Video-gjenkjennings-teknologien vil gjøre det mulig for de som har rettighetene til en video å legge inn digitale fingeravtrykk i den slik at en ulovlig opplastning av samme video vil bli oppdaget med en gang.

YouTubes videofilter vil kunne identifisere slike digitale "fingeravtrykk" og dermed gjenkjenne kopibeskyttede videoer og automatisk blokkere dem ved forsøk på opplastning.

Film— og TV-selskapene ønsker YouTubes nye system velkommen, men mener det burde kommet for lenge siden.

Viacoms advokat Donald B. Verrilli, Jr. sier de vil bruke året som kommer til å identifisere omfanget av lovbruddene, som bare fortsetter å skje i stor skala. Selskapet krever 5 milliarder kroner i erstatning for uautorisert visning av programmer fra MTV, Comedy Central og programmer som "The Daily Show with Jon Stewart."

- Gjør det loven krever

YouTube svarer med å si at grunnlaget for søksmålene går utenfor det som kreves av et nettsted gjennom Digital Millennium Copyright Act. I denne loven gjøres det klart at nettsteder som YouTube skal beskyttes mot søksmål om opphavsrett så lenge de overholder anmodninger om å fjerne uautorisert materiale.

Google-eide YouTube hevder de samarbeider med innehaverne av opphavsrettene og umiddelbart fjerner innhold etter forespørsler fra disse.

Vil gjøre mer

Men når de digitale fingeravtrykkene kommer på plass, forhåpentligvis i løpet av september, vil YouTube gjøre enda mer enn det som kreves i loven, skryter selskapet.

— Kanskje vil filtreringsmetoden hjelpe. Hvis den gjør det, vil vi bli veldig takknemmelige for det, sier Viacoms advokat.

Om den nye teknologien virker, er det i alle fall sikkert at antallet videoer på siden vil synke dramatisk. I oktober 2006 var rundt 90 prosent av de mer enn 100 millioner videoene som ble sett daglig, lagt ut uten opphavsrett.

Mer om teknikken

Ifølge Wikipedia er digitale fingeravtrykk en teknikk hvor intelligent programvare identifiserer, sorterer ut og komprimerer karakteristiske komponenter i en video. Dette gjør det mulig å umiddelbart identifisere denne videoen ved hjelp av dens unike fingeravtrykk.

Digitale fingeravtrykk i en video er sterkt komprimert sammenlignet med den originale videokilden og kan derfor lett lagres i en database for senere sammenligning - for eksempel hos YouTube. Les mer om teknikken her.