Bedrageritiltalt Ap-politiker: – Jeg har dummet meg ut

Tirsdag starter rettssaken mot Ap-politiker Hege Haukeland Liadal (Ap) som er tiltalt for grovt bedrageri etter Aftenposten-avsløringer i 2019. Hun innrømmer at hun har gjort feil og dummet seg ut.

Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal fotografert sammen med partileder Jonas Gahr Støre i Haugesund under valgkampen i 2017. Aftenposten har avslørt at Liadal leverte urettmessige reiserefusjonskrav til Stortinget i denne perioden.

Ap-politiker Hege Haukeland Liadal (Ap) møter tirsdag i Oslo tingrett, tiltalt for grovt bedrageri.

Den tidligere stortingsrepresentanten er tiltalt for å ha levert falske reiseregninger til Stortinget fra høsten 2016 til høsten 2018. Rettssaken starter i Oslo tingrett tirsdag 2. november. Det er ventet at rettsaken vil vare i inntil seks uker.

Blant annet er det planlagt at stortingsdirektør Marianne Andreassen og en rekke Ap-politikere skal vitne i retten.

Stortinget anmeldte Liadal til politiet i april 2019. Dette skjedde etter at Aftenposten avslørte at hun gjennom flere år hadde levert falske reiseregninger til Stortinget, fått dekket reiser av privat karakter og blåst opp avstander i kjøregodtgjørelseskrav.

– Jeg har gjort feil. Dummet meg ut. Jeg er ikke enig i alle feilene. Men det er jeg som har vært dum, og det er ingen andre å klandre enn meg selv. Jeg bærer ikke nag til noen andre, og det er jeg som eventuelt må stå til rette for feilene, sa Liadal til Haugesunds Avis i oktober.

Førte detaljer om ferjeturer og kjøring

Ap-politikeren var da tydelig på at hun mener aldri å bevisst ha forsøkt å berike seg selv, men svarte ikke konkret på hvordan det kunne skje.

Aftenpostens undersøkelser viser blant annet at Liadal har ført detaljerte opplysninger om ferjeturer, overnattinger og kilometergodtgjørelse for spesifikke strekninger på reiser som aldri har vært gjennomført.

– Det er ikke gjort noe galt med vilje fra min side, sier Lidal og forklarer at feil er gjort fordi hun ikke har vært nøyaktig nok.

Ifølge tiltalen gjelder saken et beløp på rundt 118.000 kroner.

Måtte slutte i jobb på grunn av økonomisk utroskap

Liadal har erkjent straffskyld for grovt uaktsomt bedrageri, men ikke grovt forsettlig bedrageri. Som Aftenposten tidligere har omtalt, måtte hun i 2012 slutte i en lederjobb i Haugesund på grunn av økonomisk utroskap. Året etterpå ble hun valgt inn på Stortinget.

Ap-politikeren ble ikke nominert til gjenvalg på Stortinget i år. Hun vil motta etterlønn fra nasjonalforsamlingen under rettssaken.

Tidligere Frp-politiker Mazyar Keshvari ble i oktober 2020 dømt til 11 måneders ubetinget fengsel i Høyesterett for å ha levert falske reiseregninger til Stortinget og på den måten svindlet til seg 450.000 kroner. Dette skjedde også etter en avsløring i Aftenposten.

Les de opprinnelige avsløringene her: