Færre går i fotobutikkene

En av tre bestiller fremkalling av sine private bilder via nettet. Færre bruker fotobutikkene. Aller flest skriver ut hjemme - selv om det er klart dyrere.

Her får du de beste bildene

Sjekk våre printertester her

Folk fremkaller digitale bilder som aldri før. Tall fra en undersøkelse Visendi har gjort for IKT-Norge/Fotorådet, viser at 55 prosent oppgir at de lagde bilder på sin egen hjemmeskriver i fjor. 34 prosent oppgir at de bestilte fra internett, og 24 prosent hadde brukt fotoforretninger. Noen av brukerne hadde naturlig nok benyttet flere av de tre mulighetene.

Flest bilder på nett

Antall bilder som har blitt laget på de tre ulike måtene varierer. De som bestilte på nett lagde i snitt 394 bilder. De som benyttet fotobutikkene bestilte 214 bilder, mens de som printet ut bildene selv hjemme lagde 106 bilder i snitt.

— Andelen brukere som skriver ut bilder hjemme har vært stabilt gjennom flere år, opplyser informasjonssjef Knut Førsund i IKT-Norge/Fotorådet.

– Med bakgrunn i stadig bedre kameraer, bedre programvare og bedre skrivere blir de hjemmeproduserte bildene bedre enn før. Forbedret blekk og papir gjør at blekkskriverbildene holder seg like bra i fotoalbum som konvensjonelle fargepapirbilder. Mange brukere bestiller femti og hundre bilder av gangen, da velges som regel nettet eller fotobutikken – særlig nå som prisene er blitt så lave.

Ikke klar over mulighetene

Noen brukere av digitalkamera er fortsatt ikke klar over alle mulighetene med digitale bilder. De ser bare bildene på kameraet, og på dataskjermen.

– Det flotte med digitale bilder er jo at de kan brukes på så mange måter, sier Førsund.

– Dataskjermen, TV-skjermen, projektor, bilder i album, bilder i glass og ramme, og det siste nye, digitale bilderammer som skifter bilde automatisk, fortsetter han.

Fotobøker er en ny måte å vise og gi bort bilder på. Det er folks personlige bildebok. Over nettet, eller gjennom en programvare på en CD kan alle lage fotoalbum på en helt annen måte enn før. En ny og moderne scrapbook uten saks og lim.

For noen få hundrelapper kan folk utforme og tekste sine egne album. De kan lage album med få eller mange sider, små eller store bilder, skrive tekster, sette inn skannede tegninger, billetter og kvitteringer mellom stive permer.

Albumene lages ofte basert på temaer som en reise, ferie, bryllup, jubileer og bursdager. Mulighetene er store for de som vil være kreative. De aller fleste fotobøkene blir trykt, og holdbarheten på slike trykksaker er svært god.

Vår siste test av fremkalling av bilder via fotolaboratorier på nett viser at prisen pr. bilde (10x15cm) ligger på mellom 75 øre og to kroner. Testen av små hendige bildeskrivere til hjemmebruk viser at prisen er langt høyere og ligger på fra to til fire-fem kroner.