Norge

Det vi vet om omikron til nå, kan kanskje berolige deg

Koronaens nye variant har kommet til Norge. Hva er det viktigste du bør vite om viruset? Må vi fortsette å ta flere vaksinedoser?

 • Mari Lund Wictorsen
  Mari Lund Wictorsen
  Journalist

Kort forklart:

 • Denne uken ble omikronvarianten av koronaviruset påvist i Norge.
 • Derfor innførte regjeringen nye tiltak.
 • Det er mye vi ikke vet om den, men det er lite sannsynlig at den gir mer alvorlig sykdom enn deltavarianten.
 • Uansett kan det hende vi må fortsette å ta flere vaksinedoser.
 • Staten har en plan for å få flere til å vaksinere seg.

1. Hva er det aller viktigste du må vite om omikron?

Viruseksperter er bekymret for at denne varianten er mer smittsom enn de andre variantene vi har sett til nå. De frykter også at vaksinene vi har mot koronaviruset, ikke fungerer like godt på omikron. Men de tror fortsatt at vaksinene vil beskytte mot alvorlig sykdom. Uansett er det så langt lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom.

2. På hvilken måte skiller omikron seg fra delta?

Delta er den vanligste varianten i Norge nå. Omikron har en overflatestruktur som gjør at den kan feste seg lettere til cellene i halsen vår. De karakteristiske piggene (spikeproteinet) har en annen struktur. Derfor kan det være lettere å bli smittet av den.

3. Hvorfor setter man ikke i gang med en tredje vaksinedose til for eksempel alle over 40 år med det samme?

Det bør gå seks måneder fra du fikk andre dose til du får tredje. Da får man maksimal effekt. I tillegg er det praktisk vanskelig å ta inn en så stor gruppe mennesker til vaksinering med det samme, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Alle over 18 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose før påske.

Helseminister Ingvild Kjerkol og regjeringen følger utbredelsen av omikronvarianten tett.

4. Må vi fortsette å ta flere vaksinedoser?

Det kan hende. Helsedirektør Bjørn Guldvog har sagt at en fjerde dose kan komme til våren. Påfyllingsdoser er normalt for mange vaksiner. Men som regel trenger man ikke flere enn tre. Hvis vaksinene vi har nå, ikke fungerer så godt på omikron, kan det komme oppdaterte vaksiner. Det vil ta minst tre måneder å utvikle disse.

Det kan være at koronaepidemien etter hvert blir mer som en influensaepidemi. Da kan vi ta en ny vaksine mot sykdommen hver sesong. Flere av de vanlige forkjølelsesvirusene er i koronafamilien.

5. Hvordan kan staten få uvaksinerte til å vaksinere seg?

De lager kampanjer rettet mot grupper som er skeptiske til vaksinering. For eksempel gjelder dette folk som kommer fra land der det er mindre tillit til myndighetene.

For å gjøre det enkelt skal man kunne vaksinere seg på kjøpesentre, arbeidsplasser, skoler, moskeer, hjemme og på vaksinebusser. Alle kommuner skal sørge for et tilbud som ikke krever timebestilling, og som er åpent utenfor vanlig kontortid. Staten vil betale for dette. Det er også planer om å opprette en nasjonal vaksinasjonstelefon der folk får svar på faglige og praktiske spørsmål på ulike språk.

6. Hvordan er kapasiteten på sykehusene nå?

Noen sykehus har normal drift, men mange sykehus er satt i gul beredskap. Det betyr at de tar inn ekstra personell om de har det, eller de ber ansatte jobbe ekstra. Eventuelt utsetter de planlagte operasjoner.

Sykefraværet blant helsearbeidere er høyt. En av grunnene er at de har jobbet mye ekstra. Det gjør at de blir slitne, får dårligere immunforsvar og dermed sykdom. Leger og sykepleiere får heller ikke komme på jobb om de har forkjølelsessymptomer.

Det er viktig å vite at det er helt vanlig med fulle sykehus og overtidsarbeid om vinteren. Årsaken er luftveisvirus som influensa. Leger rundt om i landet sier det ikke finnes en rask løsning på problemet. De etterlyser flere intensivplasser, flere senger til pasientene og flere ansatte. Men de sier også at pasienter ikke behøver å være bekymret for ikke å få forsvarlig helsehjelp nå.

7. Pandemien kan være her i mange år. Skal sykehusene endres?

Regjeringen vil bedre intensivkapasiteten på norske sykehus. Derfor foreslår de blant annet å øke bevilgningene til sykehusene med 700 millioner kroner. Leger mener dette er for lite, det vil ikke engang ta unna ekstrakostnadene på grunn av covid-19. Akkurat hva det betyr å «bedre intensivkapasiteten» i praksis, gjenstår å se.

Kilder: Statsminister Jonas Gahr Støre, fagdirektør ved FHI, Frode Forland og Kristin Kornelia Utne, leder i Yngre legers forening

Les også

 1. Ved nyttår når verden 12 milliarder vaksinedoser mot covid-19. Slik kan det hjelpe Norge.

 2. Slik er den intense jakten på omikron i Norge

 3. Omikron er i Norge, og snart er det jul. Her er triksene.

Les mer om

 1. Forklart
 2. Koronaviruset
 3. FHI
 4. Sykehus
 5. Vaksine