Støre talte: – Verdiene våre må forsvares og kjempes for, igjen og igjen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) brukte talen sin på frigjøringsdagen 8. mai på å minne om at det på ny er en krig i Europa. Samtidig ble norske veteraner hedret.

Kong Harald, kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre var på plass på Akershus festning i Oslo for å markere frigjøringsdagen 8. mai.

– I dag, 77 år etter frigjøringen, kan krigsårene virke langt unna. Tanken på okkupasjon virker fjern. Samtidig opplever vi i dag en krig i Europa. Det russiske angrepet på Ukraina er i strid med folkeretten. Det er i strid med alle prinsipper for fredelig sameksistens mellom stater. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste, sa Støre under sin tale under markeringen på Akershus festning i Oslo.

Støre takket alle som bidro i kampen for et fritt Norge under Nazi-Tysklands okkupasjon fra 1940 til 1945.

Folkemengden i Oslo feirer at krigen og okkupasjonen er over 8. mai 1945.

– De som kjempet i felttoget i Norge i 1940, fra Drøbaksundet til slaget om Narvik. Krigsseilerne som gjennom hele krigen fikk frem forsyninger og gjorde den allierte seieren mulig. Alle involvert i motstandskamp og holdningskamp, sa Støre.

Han la også vekt på at friheten Norge nå har, som minner om hvor viktig det er å kjempe for de mest grunnleggende verdiene.

– 8. mai er en alvorstung dag, men det er også gledens dag, det er en dag for takknemlighet og ettertanke for alle som lever i dag, sa han og la til:

– Demokrati og ytringsfrihet, menneskerettigheter og menneskeverd. Det er verdier vi ikke kan ta for gitt eller som er vunnet en gang for alle. De må forsvares og kjempes for, igjen og igjen.

Takket de norske veteranene

Statsministeren brukte også anledningen til å takke Norges veteraner.

– Dette er dagen da vi hedrer og takker dem fra andre verdenskrig og fram til i dag. Rundt 100.000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i over 40 land. Våre soldater har stått i krevende og farlige oppdrag. Alle har gjort det for å forsvare vår trygghet og vår frihet, uttalte Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre under søndagens 8.mai-markering i Oslo.

8. mai-markeringen startet klokka 8 søndag morgen med blant annet flaggheising på Akershus festning. Noen timer senere, klokka 10.30, ble det lagt ned krans blant annet ved Retterstedet, som ble brukt til henrettelser av nordmenn under andre verdenskrig.

Dagen ble også markert med salutt, samt en gudstjeneste i Akershus slottskirke.

Det ble også delt ut medaljer til norske veteraner i dag. En av mottakerne var Terje Strat. Det skjedde på Gjøvik.

Lang kamp for å få erstatning

Etter lang kamp for å oppnå økonomisk erstatning, og 18 år etter en svært dramatisk dag i landsbyen Cagliavica nær Kosovos hovedstad Pristina, fikk Terje Strat utdelt medaljen såret i strid.

Det er Forsvarets forum som forteller historien om Terje Strat.

Terje Strat i Kosovo i 2004.

Han har en rekke oppdrag bak seg for Norge i internasjonale operasjoner.

Det som likevel ble foranledningen til psykisk sykdom og diagnosen PTSD var dramatikken i Kosovo i 2004.

Til slutt sa hodet stopp

I mars 2004 tjenestegjorde Terje Strat i Natos Kosovo Force. I landsbyen Cagliavica druknet 17. mars tre albanske barn. Det brøt ut opptøyer, som troppssjef Strat og 250 norske soldater skulle håndtere. Soldatene havnet i håndgemeng med en en folkemengde bestående av i alt 12.000 personer.

– Både der og da, og i alle årene etterpå, har jeg følt veldig på det ansvaret jeg hadde for soldatene mine. Det er et regnskap som fortsatt ikke går opp i hodet mitt, sier Strat til Forum.

Men legger til:

– Jeg er stolt over innsatsen vår.

Strat dro senere ut på flere oppdrag i Afghanistan. Det merket ham.

Terje Strat på jobb i Kosovo i 2004

Lenge benektet han tanken om en mental skade. Men etter siste oppdrag i Afghanistan sa hodet stopp. Han orket ikke å være en del av noen folkemengde.

Løsningen for ham ble å i flere år leve alene i ødemarken, med en husky.

I dag er han gift og bor på et småbruk. Han er en ivrig hundekjører og har startet en egen frivillig organisasjon for veteraner som sliter psykisk.

Tidligere er Strat tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett.