Norge

Jobbet i seks dager før de gikk ut med terrorinformasjon

Fredag 18. juli fikk norske sikkerhetsmyndigheter den første informasjonen om et mulig nært forestående terrorangrep i Norge.

Da norske myndigheter torsdag 24. juli gikk ut og sa at de hadde mottatt informasjon om et mulig terrorangrep i Norge, var det gått seks dager siden den første informasjonen ble mottatt. Her justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), PST-sjef Benedicte Bjørnland og da fungerende politidirektør Vidar Refvik. Foto: Junge, Heiko

  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist

Seks dager senere ble myndighetene tvunget til å offentliggjøre informasjonen, som fra flere kilder dannet trusselbildet.

Deler av informasjonen viste seg ikke å stemme.

Troverdighet

Torsdag 24. juli gikk norske sikkerhetsmyndigheter ut og sa at de hadde mottatt informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge.

Etter det Aftenposten kjenner skal både PST og E-tjenesten ha mottatt den første informasjonen fredag 18. juli. Det skal ha vært informasjon fra en rekke ulike kilder, deriblant minst én utenlandsk partner, som dannet trusselbildet.

Etter det Aftenposten erfarer ble det i nesten én uke jobbet intenst hos norske myndigheter med å undersøke troverdigheten i informasjonen og verifisere opplysningene som kom inn.

Les også:

Les også

PST-sjefen: - Vi hadde ganske presis informasjon

Enighet

Som PST-sjefen tidligere har sagt, styrket de innledende undersøkelsene snarere enn svekket troverdigheten. Informasjonen innebar en «nært forestående» terrorhandling.

PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere sagt til Aftenposten at de hadde ganske presis informasjon om tidsperioden.

— Vi forsøkte å skaffe så mye informasjon at vi kunne avklare det, men det klarte vi ikke. Snarer ble informasjonen styrket, har PST-sjef Benedicte Bjørnland tidligere sagt til Aftenposten.

Etter det Aftenposten erfarer klarte hverken E-tjenesten eller PST å verifisere informasjonen, men utløpet av fristen nærmet seg. Til slutt følte ikke norske sikkerhetsmyndigheter noe annet valg enn å beordre beredskapsøkning.

Det skal ha vært unison enighet om at dette var et nødvendig grep slik situasjonen var. Beslutningen ble tatt onsdag kveld, og politiet begynte allerede samme kveld beredskapsøkningen.

Les også:

Les også

PST nedjusterer trusselnivået

Deler stemte ikke

Torsdag 24. juli klokken ti ble befolkningen varslet på en pressekonferanse i Regjeringskvartalet av justisminister Anders Anundsen (Frp), PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Etter å ha jobbet intenst med informasjonen i halvannen uke, valgte myndighetene torsdag 31. juli å ta ned trusselen.

På en pressekonferanse i regjeringskvartalet sa PST-sjefen at «sannsynligheten for at den opprinnelige informasjon er riktig, er redusert, og trusselen om et nært forestående terrorangrep i Norge er redusert.»

Etter det Aftenposten kjenner til skal norske myndigheter ha tatt ned trusselen fordi tidsperioden gikk ut, fordi man i halvannen uke hadde jobbet intenst med informasjonen uten å finne noe mer som styrket den, og fordi deler av informasjon norske sikkerhetsmyndigheter tidligere mottok viste seg ikke å stemme ved nærmere undersøkelser.

Les også:

Les også

- Helt på sin plass å informere offentligheten om terrotrusselen

  1. Les også

    Slik trappes letingen etter mulige terrorister opp langs den norske grensen