Norge

Norge forlenger grensekontrollen fram til mai

Norge forlenger den midlertidige grensekontrollen på ferjekaier med tre nye måneder, opplyser justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Norge forlenger grensekontrollen i ytterligere tre måneder, opplyser justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB

EU ga tirsdag Norge grønt lys til å fortsette med den midlertidige grensekontrollen som ble innført i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015. Torsdag opplyser justisministeren at kontrollen forlenges fram til 11. mai.

– Sikkerhetssituasjonen og migrasjonssituasjonen tilsier at det ikke er naturlig å oppheve grensekontrollen nå, og at vi da fortsetter i tre måneder til. Så får vi vurdere på det tidspunktet om det er nødvendig med videre forlengelse, sier Amundsen til NTB.

Amundsen sier videre at utviklingen følges fortløpende.

– Men foreløpig tilsier alle indikatorer at det er naturlig å fortsette, sier statsråden.

Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike innførte alle midlertidig grensekontroll i kjølvannet av flyktningkrisen. Den norske kontrollen gjelder ferjer som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland.

EUs ministerråd understreket tirsdag i sitt vedtak at grensekontroll kun bør gjennomføres som "en siste utvei", og at den må være målrettet og så begrenset som mulig.

Les også

  1. Europa 2016: Fra fri flyt til piggtråd, mur og grensekontroller

  2. Slik vil Theresa May skilles fra EU: Gir opp adgangen til det indre markedet for å få full grensekontroll

(©NTB)

Les mer om

  1. Grensekontroll
  2. Norge
  3. Per-Willy Amundsen