Norge

Klassekampen: Først brukte Forsvaret 37 mill. på traktorer som ikke kunne brukes riktig. Nå blir de saksøkt av tilsidesatt leverandør

Forsvaret møter motstand for nok et traktorkjøp. Nå saksøkes Forsvarsdepartementet for brudd på loven om offentlige anskaffelser.

Forsvaret kjøpte inn 25 traktorer av typen Holder (på bildet) og fire større varianter for å slepe kampfly og helikopter. Men det viste seg raskt at den ikke var egne til formålet. I dag brukes traktorene til å frakte bagasje og mindre utstyr.
  • NTB
  • Aftenposten Redaksjon

Selskapet Blue Aerospace som går rettens vei fordi det mener det urettmessig tapte anbudet om å levere nye traktorer til Forsvaret, skriver Klassekampen.

Avisen har tidligere omtalt hvordan Forsvaret mellom 2007 og 2011 kjøpte brukt 37 millioner kroner på å kjøpe inn traktorer som skulle slepe fly og helikoptre, uten at disse kunne brukes til formålet.

Ifølge avisen skal Forsvaret ha dekket over problemet, og konkludert med at de ikke hadde negative erfaringer.

Disse traktorene skal nå erstattes, og anbudet ble vunnet av selskapet Hesselberg, til tross for at leverandøren ikke skal ha oppfylt ett av de absolutte kravene i utlysningen.

I tillegg holdt Forsvarsmateriell (FMA) et møte samme dag som kontrakten ble inngått, der bare Hesselberg fikk delta. Blue Aerospace mener dette er i strid med forhandlingsforbudet etter forskrift om offentlige anskaffelser. Etter det Klassekampen forstår innebærer søksmålet mot staten et krav på flere titalls millioner kroner.

– Som det eneste kvalifiserte tilbudet skulle vi ha vunnet, og derfor saksøker vi dem for å dekke den fortjenesten vi mener vi ville hatt, sier Morten Åsli, som representerer Blue i Skandinavia.

Forsvarsmateriell bekrefter overfor avisen at de er blitt varslet om søksmålet, men ønsker ikke å kommentere detaljer i saken.

Les mer om

  1. Forsvaret
  2. Forsvarsdepartementet