Norge

Hemmelig spiondrone øvde krig over Norge

Verdens største spiondrone fløy over Norge i forrige uke i den største etterretnings- og overvåkingsøvelsen NATO noen gang har gjennomført.

Med et vingespenn på 39 meter er den ubemannede dronen Global Hawk til 1,3 milliarder kroner verden mest avanserte spiondrone. I en høyde av 50.000 fot, høyt over et intetanende passasjerfly et svært tett europeisk luftrom, testet NATO og Norge hvordan fremtidens overvåkingskrig kan utkjempes.

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Det topphemmelige enorme, ubemannede spionflyet Global Hawk spilte hovedrollen da 2000 etterretnings— og sambandsfolk fra 18 land øvde etterretning og overvåking i Norge. Hensikten har vært å teste hvordan fremtidens overvåkingskrig kan vinnes.

Det er første gang den svært avanserte amerikanske spiondronen, med et vingespenn på 39 meter tilsvarende et Boeing 737-fly, har fløyet over luftrommet til Norge, samtidig som kommersiell luftfart har gått som normalt.

Spiondronen Global Hawk deltok NATOs største etterretnings- og overvåkingsøvelse i Norge noensinne som avsluttet fredag i forrige uke. Bildet er fra basen i USA.

Den samme spiondronen har tidligere vært brukt til å avsløre gjemmesteder til Al-Qaida og Taliban i Pakistan og Afghanistan. Dronekrigen har vært med på å ta livet av flere terrorledere, men har også vært involvert i svært omstridte angrep hvor mange sivile er drept.For to uker siden var «Den globale hauken» med på å lokalisere de bortførte nigerianske jentene som blekidnappet av islamistiske Boko Haram.

På 50.000 fots høyde i 570 kilometer i timen fløy den ubemannede dronen og samlet inn etterretningsdata fra bakken, 10.000 fot over luftkorridorene hvor flere tusen passasjerfly frakter passasjerer.

Historisk etterretningsøvelse

Etterretningsøvelsen i Norge har vært NATOs største test på hvordan samle og bruke overvåkingsdata fra både satellitter, fly, ubemannede fly, skip, bakkesensorer og etterretningsfolk på bakken, fra flere forskjellige land.

Hensikten med øvelsen 174Unified Vision 175 har vært å teste NATOs evne til å samle etterretning fra rommet, i luften, på land og til sjøs, og bruke det i en krisesituasjon.

Spiondronen Global Hawk kan kartlegge og samle dra fra 100. David Dobrydney

Øvelsen ble gjennomført på Ørland i Trøndelag med over 2000 etterretnings— og sambandsfolk fra 18 land. Sverige og Australia var også med som observatør.

— Dette er den mest ambisiøse øvelsen vi noensinne har gjort, sa oberstløytnant Matt Biewer i U.S. Air Force i en pressemelding fra NATO.

— I hovedsak handler det om evnen til å dele informasjonen hvert land har, i et felles integrert nettverk.

Storpolitikk med lav profil

Den ble avsluttet fredag 30. mai knapt uten noen medieomtale i Norge, selv om det er den største etterretnings- og overvåkingsøvelsen NATO noen gang har gjennomført.

Opplysningene om flyturen til RQ-4 Global Hawk over Norge kom ut i helgen etter en liten melding på hjemmesiden til det britiske forsvaret.

Luftskip-z4uV2FaZfy.jpg

Ett av de få tegnene på at det foregikk noe unormalt på norsk territorium, var lokalbefolkningen i Fosen stusset over at det svevde et luftskip over Austråttborgen i Trøndelag.De færreste visste at NATO prøvde ut sitt nye «Alliance Ground Surveilence»-system som skal sikre alliansen etterretning og data. NATO har kjøpt fem Global Hawk-droner for 10 milliarder kroner.

Leksen fra Libya

I juni 2012 styrtet et Global Hawk i Maryland. Den ubemannende dronen med et vingespenn på ca 100. meter har hatt flere tekniske problemer.

Krigene i Libya og Afghanistan avslørte at NATO har hatt store problemer med å håndtere enorme mengder etterretningsdata, og sørge for at den viktigste informasjonen kommer raskt frem til de som tar beslutningene. Kommando— og kontrollsystemene var for dårlige,innrømmet NATO i etterkant.

Resultatet var at mange flyangrep ikke kunne fullføres og at mål ikke ble oppdaget. Derfor brukte verdens mektigste militærallianse syv måneder på å slå ut Gaddafis styrker.

Det var nettopp noen av disse erfaringene som skulle øves på etterretningsøvelsen i Norge. Selve øvelsen begynte som en lokal hendelse og utviklet segtil en stor, internasjonal konflikt.

Krigen i Ukraina har overrasket NATO, ikke minst som følge av den skarpe og omfattende propagandakrigen.

Resultatene er viktig foran NATO-toppmøte i september, hvor informasjonskrig, dataangrep, terror og ukonvensjonell krigføring er et hovedtema.

Kalde vinder over Europa

Øvelsen har skjedd samtidig som forholdet mellom Russland og Vesten er på sitt dårligste siden Sovjetunionens oppløsning i 1991.

Norge og NATO-land har avlyst en rekke møter med russiske mililtære, og NATO har reagert kraftig på Russlands anneksjon av Krim.

De siste ukene har russiske fly krenket finsk luftrom en rekke ganger, og NATO har forsterket sitt nærvær i de baltiske landene.

USA og NATO har den siste måneden side fulgt ekstra nøye med russiske troppebevegelser i Ukraina, for å se om Putin gjør alvor av å trekke tilbake de 40.000 soldatene ved grensen.

Les også:

Les også

Slik blir vi lurt igjen og igjen om Ukraina

I helgen gikk Russland ut med klare advarsler mot "«negative forandringer» i den politiske og militære spenningen i nord.

— På bakgrunn av oppbyggingen av NATO-infrastruktur i flere land med grenser til Russland og diskusjonene om at Sverige og Finland skal bli med i militæralliansen, understrekes risikoen for negative forandringer i nord og den baltiske regionen, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Slik er det amerikanske «overvåkingsmonstret» som ble skutt ned

 2. VERDEN

  New York Times: Trump beordret angrep mot iranske mål – ombestemte seg

 3. VERDEN

  Trump om nedskytingen av amerikansk drone: – Iran har gjort en svært stor feil

 4. VERDEN

  Trump trosset angrepsvillige rådgivere. Lyttet heller til Fox-journalist.

 5. NORGE

  Kommer pizzadronene eller flytaxiene først?

 6. VERDEN

  De har helt vanlige jobber, men bruker fritiden på å trene på krig mot Putin