Norge

Avliver myter om te

Trodde du at te er vanndrivende? Engelske forskere hevder at te er "sunnere" enn vann.

Te er langt bedre enn sitt rykte, fastslår britiske forskere. Det er bare å bøtte innpå.
  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

Te smaker godt, og mange bøtter gjerne drikken ned fra romslige kopper. Men det har vært et skår i te-gleden: Oppfatningen om at drikken har virket dehydrerende, altså vanndrivende er utbredt.

Nå blir teen friskmeldt, og vel så det, i en artikkelen publisert i the European Journal of Clinical Nutrition. Forskere fra Kings College i London har gjennomgått et stort antall studier om helseeffektene av te-drikking, og konkluderer med at den er like god for væskebalansen som vann.

Seiglivet myte

Lederen for studien, Dr Carrie Ruxton, sier tilBBC at påstanden om teens vanndrivende effekt er en seiglivet myte.

— Studier av koffein har funnet at svært høye doser virker dehydrerende, og dermed antar mange at koffeinholdige drikker også er det, sier forskeren og fastslår at selv om du hadde klart å lage en ekstremt sterk kopp te eller kaffe, vil nettotilførselen av væske fortsatt gå i pluss.

Forskerne fant også at te i tillegg kan beskytte mot hjertesykdom og noen krefttyper. Stoffet som skal ha disse positive effektene er spesielt flavonoider. Disse antioksidantene som finnes i flere planter, også teblader, har vist seg blant annet å forebygge skader på celler.

Bra for tennene

Ifølge den ferske forskningsartikkelen, er det dokumentert at tre til fire kopper te om dagen vil kunne redusere risikoen for hjerteinfarkt. Effektene på kreft er derimot mer usikre. Til gjengjeld skal teens innhold av fluor ha andre positive virkninger, som å beskytte mot tannråte og styrke benbygningen.

- Å drikke te er faktisk bedre for deg enn å drikke vann, konkluderer Carrie Ruxton, og viser til at vann grovt sett erstatter væske i kroppen. Te gjør det samme, men inneholder i tillegg antioksidanter .

Midt i lovprisningen av teen, kommer forskeren med en ørliten advarsel: Forskning kan tyde på at te svekker kroppens evne til å ta opp jern fra matvarer. De som sliter med anemi, bør derfor unngå te til måltidene.

Drikker for lite

Britene er stadig på topp fem blantverdens mest tedrikkende land. (Tyrkia troner suverent på toppen). Men også i England har forbruket dalt i takt med mineralvannets suksess, og britene slurper nå bare i seg snaut tre kopper daglig.

— Men for eldre mennesker utgjør teen stadig rundt 70 prosent av væskeinntaket, så den er et svært viktig bidrag, fastslår Ruxton.

LES OGSÅ:

Et liv uten mat

Bjørnebær på topp

Mirakelmaten