Flytrafikken går som normalt etter tekniske problemer

All flytrafikk til og fra Norge sto i morgentimene. Klokken 06.30 melder Avinor at problemet er løst. Det vil bli noen følgeforsinkelser.

All flytrafikk over Norge stanset i morgentimene på grunn av datafeil. Kartet viser flytrafikken klokken 0600 fredag morgen.

– Vi gleder oss over at det ikke fikk så stor innvirkning som vi først fryktet. Nå blir det nok noen forsinkelser fra morgenen av, men vi har godt håp om å være inne på normalen i løpet av kort tid, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

– Reisende må møte som normalt, og så gjør vi alt vi kan for å minimere problemene som er skapt, sier Johansen.

«De tekniske problemene som førte til full stans i flytrafikken i morgentimene, er nå løst. Trafikken går etter hvert som normalt, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen», skrev Avinor på hjemmesiden.

Ifølge Avinor sin oversikt var det ingen innstilte avganger fra Oslo lufthavn som følge av de tekniske problemene, men fem avganger har fått nye tider.

Årsaken til feilen foreløpig ikke kjent

Feilen lå ifølge Avinor utenfor Norge og medførte svært begrenset kapasitet i flytrafikken. Alle avganger og ankomster ble stanset inntil videre.

Ifølge kommunikasjonssjef Gurli Ulverud i Avinor lå grunnen til problemet i England.

– Vi vet at datasystemet som er nede, befinner seg der, men vi vet ikke hva feilen er, sa Ulverud til NTB.

– Dette har ikke hendt før

Klokken 04.00 startet Avinor å varsle om problemene.

Oslo Lufthavn Gardermoen meldte på Facebook klokken 04.50 at all trafikk hadde stanset grunnet problemer med datanettverket som forsyner Avinor med informasjon.

– Viktig melding til våre reisende: Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flyvninger som skal trafikkere i norsk luftrom, er nede. Feilen ligger utenfor Norge og medfører svært begrenset kapasitet i flytrafikken. Alle avganger og ankomster er stanset inntil videre. Vi beklager de ulempene dette måtte medføre og kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig.

– Dette har ikke hendt før så langt jeg vet, og det er selvfølgelig kjempealvorlig å stanse all trafikk i Norge, sa kommunikasjonssjef Gurli Ulverud til Aftenposten i 06-tiden fredag morgen.

Norsk luftrom har tidligere vært stengt som følge av askesky eller radarproblemer, men ikke som følge av datasvikt. Noen få kontinentale flyvninger fra USA og Østen fikk adgang til å lande i morgentimene.

Uoversiktlig

All øvrig flytrafikk til og fra, og innad i Norge, var stoppet på ubestemt tid, og det var lenge uklart hvor lenge problemene kom til å vare.

– Feilen ligger i datasystemet som gir viktig informasjon om flyvningene i norsk luftrom. Vi holder på å lete etter hvor feilen ligger for å få rettet opp. Det er et system som ligger utenfor Norge, og feilen oppsto i natt, sa Ulverud.

– Hvor lenge vil trafikken være stanset?

– Det er helt uvisst. Mer informasjon vil bli gitt Avinors nettsider. Passasjerer må møte som normalt og forholde seg til informasjon fra flyselskapene, sa hun tidlig i morges.

Det gjaldt kun norsk luftrom.

– Vi jobber på spreng med å finne ut nøyaktig hvor problemet ligger. Vi vet at det er i utlandet et sted, sier hun.