Norge

- Er redd for at folk skal se ned på meg

Tre ganger ble gutten hentet inn til avhør fordi politiet var overbevist om at han var blitt misbrukt. Men gutten nektet for at noe hadde skjedd. Så sprakk læreren.

16-åringens oppvekst ble ødelagt av en pedofil mann som var guttens egen lærer. Livet stoppet opp. Gutten isolerte seg og ble mye borte fra skolen, blant annet fordi han ikke lenger klarer å forholde seg mannlige lærere. Foto: Stig B Hansen

 • Frode Sætran

16-åringen ble misbrukt av læreren sin fra han var 11 til han fylte 15 år. Da politiet endelig pågrep læreren, var guttens skamfølelse for stor til at han ville sin noe.

— Da jeg fikk vite at læreren min hadde innrømmet at han hadde misbrukt meg, sa jeg det som det var. Men det var veldig guffent, sier gutten som i dag er 16 år gammel.

- Politiet kom på skolen og hentet meg på juletentamen. Jeg hadde akkurat blitt ferdig, og rakk heldigvis å innlevere besvarelsen før jeg ble kjørt av gårde med politiet og tatt inn til avhør ved Barnehuset i Oslo. Det var temmelig dramatisk, sier han til Aftenposten.

Følte seg presset

Avhørene ble tatt opp på video og spilt av for Oslo tingrett under straffesaken mot læreren som nå står tiltalt for overgrep.

I dag, torsdag, faller dommen mot læreren, som risikerer forvaring.

16-åringen er en av syv unge gutter som ble misbrukt av den pedofile mannen som var guttens egen lærer. Noen av overgrepene skjedde i et klasserom på skolen.

Les også

Krever forvaringsdom for pedofil lærer

— Én av grunnene til at jeg forteller om dette nå, er at jeg har et håp om at andre som kanskje er misbrukt av læreren, og som vet hvem jeg er, vil lese dette og komme for å snakke med meg. Jeg har vært gjennom prosessen og kan sikkert hjelpe dem, sier 16-åringen.Videoopptaket av avhørene viser en gutt som sitter og vrir seg i stolen mens etterforskeren stiller spørsmål om det som skjedde. Gutten svarer ærlig og greit med fast blikk, men kroppsspråket viser at han mistrives i situasjonen.

- Det var en klam situasjon. Jeg ble presset av politiet. Det var slitsomt. Men i dag er jeg glad for at jeg sa det som det var. Skammen og skyldfølelsen er ikke så sterk nå lenger, sier han.

Redd for å bli gjenkjent

Likevel sliter 16-åringen fortsatt på skolen. Konsentrasjonen er dårlig. Han har mye fravær og har mistet mye undervisning, både fordi rettsprosessen har beslaglagt mye tid, men også fordi han har trøbbel med å forholde seg til skolesituasjonen.

Overgrepene skjedde i grunnskolen, der barn skal føle seg trygge og få hjelp. I stedet ble skolen et helvete, et sted han ble utsatt for overgrep av sin egen lærer. I dag har han store problemer med å forholde seg til voksne menn generelt og til mannlige lærere spesielt.

- Det jeg er mest redd for, er at folk skal finne ut hvem jeg er og se ned på meg, sier 16-åringen. Men nå er det en del som vet, likevel.

16-åringen forteller at enkelte medier har omtalt saken og ham på en slik måte at det er mulig å kjenne ham igjen.

— Men jeg tror det bare er mine nærmeste venner som vet det, sier han.

Støtte fra venner

Han isolerte seg i flere år. Satt mest hjemme og spilte dataspill. Fjernet seg fra sine gamle venner av frykt for at skammen skulle bli avslørt.

Men da han ble gjenkjent, mottok han hilsener og støtteerklæringer fra sine gamle venner på mobiltelefonen og på Facebook.

Da ble 16-åringen så rørt at han begynte å gråte.

— Det var en veldig god følelse å få den støtten. Jeg håper de fortsatt vil ha meg som venn, sier han.

16-åringen vil bli politimann. Nå håper han bare at han klarer å komme inn på Politihøyskolen, at han kan få nok hjelp og støtte til å komme seg gjennom skolen.

- Vanskelig å snakke

Psykologspesialist Shirley Stormyren arbeider ved Statens Barnehus i Oslo politidistrikt. Det er der barn blir avhørt om seksuelle overgrep.

Det er dit gutten ble kjørt da han ble hentet av politiet på skolen under juletentamen i 2011. Da hadde han allerede vært i tre avhør, der han nektet for at noe hadde skjedd.

- Det er typisk at det er vanskelig for barn å snakke om overgrep. Barn godtar den verden de har. Slik er barn. Dessverre kan de tilpasse seg også en overgriper og til det som forventes av dem, sier Stormyren.

At barn tilpasser seg voksnes forventninger er også en utfordring i avhørssituasjonen, hvor det barnet forteller om lett kan påvirkes eller fordreies hvis det stilles forutinntatte spørsmål. Politiet har god ekspertise på å unngå dette.

- Barn er redde for ikke å bli trodd

Psykologspesialisten har deltatt under en mengde avhør av barn. Statens Barnehus i Oslo tar imot flere hundre barn hvert år. I fjor var det over 600 barn til avhør ved barnehuset. De kommer fra politidistriktene Asker og Bærum, Follo, Oslo, Søndre Buskerud, Nordre Buskerud og Østfold.

— Seksuelle overgrep mot barn er et samfunnsproblem. Det er noe man ikke snakker om, det er tabubelagt. Derfor er det viktig at skolen fokuserer på problemet, det burde vært et tema allerede i barneskolen. Barn bør få informasjon om hva overgrep og vold er, lære at de skal si fra hvis de blir utsatt for noe slikt, sier Stormyren.

— Mange barn er redde for ikke å bli trodd på det de forteller om. Dess nærere relasjonen er mellom barn og overgriper, jo vanskeligere blir det for barnet å fortelle om det. Ansatte i helsevesenet bør også i større grad våge å spørre barn direkte om de har vært utsatt for overgrep eller vold i tilfeller der de viser tegn til diffuse somatiske plager eller psykiske problemer, sier Stormyren.

 1. Les også

  Overgrepstiltalt lærer trues i fengselet

 2. Les også

  - En pedofil som vil begå nye overgrep

 3. Les også

  Overgriperen deltok i behandling

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Søstrene banket i veggen for å varsle hverandre om at faren var på vei

 2. NORGE
  Publisert:

  Politiet: Gutt i småskolealder skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep på skoleveien

 3. DEBATT
  Publisert:

  Er fagfolk beredt når barn vil fortelle om seksuelle overgrep? | Siri Søftestad

 4. KARRIERE
  Publisert:

  Anne Lene (35) lytter til barn som er utsatt for overgrep. I starten hadde hun mareritt om nettene.

 5. NORGE
  Publisert:

  Slik vil barn og unge ha hjelp: - De voksne må gi barn trygghet til å fortelle om vold og overgrep

 6. NORGE
  Publisert:

  Tusen flere barn avhørt om vold og overgrep