Norge

Kvinne funnet død i Vøringsfossen

En russisk kvinne som falt i Vøringsfossen i Eidfjord i Hordaland, ble funnet død søndag ettermiddag. Det er fortsatt uvisst hvor hun falt fra.

  • Ntb-elin B. Øvrebø

Hordaland politidistrikt opplyser at kvinnen var en turist fra Russland i 50-årene. Røde Kors har kom inn til funnstedet og mannskaper fra Hovedredningssentralen Sør-Norge bidro til å få hentet henne ut. Opprinnelig skulle den døde kvinnen hentes med et ambulansehelikopter, men vind i området gjorde dette vanskelig.

– Vi setter inn et Sea King-helikopter. Kvinnen ligger i et trangt område og vi håper på å kunne heise henne ut, sier redningsleder Olav Våge til NTB.

IfølgeVGlå kvinnen i elva i flere timer før hun ble fløyet ut.

– Ikke hovedfossen

En engelsktalende person ringte inn til AMK klokka 13.45 og meldte at en kvinne hadde falt i fossen, men at det ikke var hovedfossen det dreide seg om.

Politiet vet ikke nøyaktig hvilket sted kvinnen falt fra. Foreløpig tyder det på det har skjedd en ulykke.

– Hun var ikke alene da det skjedde. Foreløpig vet vi ikke hva som har skjedd. Vi skal snakke med personer som var med henne for å få mer klarhet i dette, sier operasjonsleder Janne Steimler Sætre i Hordaland politidistrikt til NTB.

Vøringsfossen er del av elven Bjoreio i Eidfjord kommune, med et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Hundretusener av turister besøker stedet hvert år for å beundre utsikten.

Fossen ligger tett ved riksvei 7 lengst inne i Måbødalen, ved inngangen til Hardangervidda. Sist det var en dødsulykke ved fossen var i 2011, da en 61 år gammel østerriksk kvinne falt i fossen og døde.

I 2009 var det en russisk bussjåfør som omkom etter å ha falt i fossen.

Lite sikring

Det er nokså ulendt terreng og bare delvis sikret med gjerder rundt fossen. Bedre sikring av Vøringsfossen har vært gjenstand for debatt flere ganger tidligere.

I 2013 ble det klart at Eidfjord kommune jobbet med en reguleringsplan for å sikre området i samarbeid med Nasjonale turistveier.

Mari Hagerup fra Bærum var og besøkte Vøringsfossen sammen med familien for få dager siden. Hun reagerer på at det lille som finnes av sikring på den populære, men farlige turistattraksjonen.

– Fra parkeringen på sørvestsiden av fossen er det et stup som går et par hundre meter rett ned. Kanten på stupet går kun få meter fra parkeringsplassen og ligger midt i det viktigste turistområdet, sier hun og forteller at det kun er et veldig lite område den eggen på stupet som er sikret.

– Det står fareskilt ved kanten, men det er ingen fysiske hindringer. Det er vanskelig å vite hvor stupet begynner.