Norge

Etter helgen kommer tropevarmen tilbake: – Det blir Syden-temperaturer

Det blir varmt også i helgen, men fra og med mandag kan du vente deg temperaturer på over 30 grader.

Mai og juni har vær preget av nydelig sommervær og høye temperaturer i deler av Sør-Norge. Juli starter likedan. Her fra Storøya på Fornebu i slutten av mai. Foto: Stein Bjørge

  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald
    Journalist

Fellesferien er offisielt i gang, men man må ikke dra til utlandet for å oppleve sol og varme den neste uken.

I hvert fall ikke hvis du bor på Østlandet og spesielt i Oslo-området.

Fra og med mandag skal det bli høye temperaturer en god stund, ifølge vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule hos Meteorologisk institutt.

– Det blir Syden-temperaturer den neste uken på Østlandet. Det er ikke så vanlig at vi får så mange dager på rad med så høye temperaturer, sier Thaule.

På Oslo-langtidsvarselet fra Meteorologisk institutt er det varslet at kvikksølvet skal krype opp til minst 30 grader fra tirsdag til og med søndag neste uke.

Når temperaturen kommer over 30 grader blir det kalt en tropedag. Det kan vi få mange av den neste uken. Statsmeteorologen tror tropevarmen kan vare helt inn i neste helg.

– I Oslo kan man vente seg veldig mye fint vær. Og mer innover i landet, oppe i dalene, kan temperaturen faktisk komme opp i rundt 35 grader den neste uken, forteller statsmeteorologen.

  • LES OGSÅ: Ny varmerekord for mai

Det er ventet temperaturer over 30 grader den kommende uken over hele Østlandet. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Ventet frisk bris i helgen

Også denne helgen er det ventet mye fint vær på Østlandet, selv om en skiftende bris vil merkes innimellom.

– Det ventes en nordøstlig frisk bris på kysten lørdag, men den vil gi seg innen søndag. Vi vil likevel få en generell temperatur på rundt 26 grader på Østlandet og mellom 24 og 25 grader i Oslo, forteller Thaule.

Mer variabelt i nord

Nord-Norge må imidlertid belage seg på et litt kaldere klima. Mens Sør-Norge er preget av ekstrem tørke og tropevarme, er det satt nedbørsrekord for Tromsø i juni.

Nordland vil kunne oppleve perioder med finere vær den kommende uken, men det blir få Syden-temperaturer nord for Trøndelag, ifølge Thaune.

– Det blir uten tvil best i sør. Tromsø vil få temperaturer mellom 12 og 15 grader, mens de vil bli enda lavere i Finnmark.

Slik varsler meteorologene at temperaturene vil bli i Norge onsdag neste uke. Foto: Meteorologisk institutt

Les mer om

  1. Vær