Norge

Han er selvmordsbomberen som kalles «nordmannen»

Jamel (31) bodde i Norge i fem-seks år. Nå hedres han som ISILs 49. martyr.

ISIL kaller mannen som gjennomførte selvmordsangrepet i Bagdad 2. juni, for Abu Aya Al Norwajy. Det betyr Abu Aya «Den norske» eller «nordmannen».
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Få siste nytt om terrortrusselen mot Norge i Aftenpostens direktestudio

Bagdad 2. juni. En bil lastet med sprengstoff kjører mot et militært kontrollpunkt ved Mushahda. Selvmordsangrepet dreper fire soldater og fire irakiske sivile. Fem soldater påføres alvorlige skader, skriver Dagens Næringsliv.

Nyheten sprer seg i sosiale medier og ISIL tar på seg ansvaret for angrepet via en melding på Twitter. «Kontrollpunktet ligger i aske på grunn av Abu Aya Al Norwajy», skrev ISIL.

Les også:

Les også

Dette er organisasjonen som kan true Norge med terror

Martyren som hedres bærer kallenavnet Abu Aya Al Norwajy. «Den norske» eller «nordmannen». Selvmordsangrepet ble bereftet av FN, men det fantes ingen opplysninger om hvem «den norske» var.

Så kom terrortrusselen mot Norge. PST har fått troverdige opplysninger om at en gruppe terrorister har dratt fra Syria med Norge som mål.

Fra før er det kjent at mellom 30 og 50 nordmenn har reist til Syria for å delta i krig. Flere av dem har knyttet seg til de militante ekstremistene i ISIL.

Beskøkte moské i Oslo

Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen i Oslo.

Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen i Oslo sier til Aftenposten at den tunisiske mannen, som de kjente som Jamel, bodde omtrent fem år i Norge. Han kom jevnlig til moskeen i Carl Meyersgate. — Han var åpen, han snakket med folk og han var hyggelig. Han deltok i bønnen eller på foredrag vi hadde på arabisk, forteller Ghozlan.

Han sier at de så noen tendenser til ekstreme holdninger mot slutten av tiden da mannen gikk i moskeen.

— Han begynte litt etter litt på Facebook. Han var aldri stor i munnen, men la ut lenker til videoer og hendelser som vi anså som ekstremistiske. Det mest ekstreme la han ut etter at han flyttet tilbake til Tunisia, sier forstanderen.

Etter det Aftenposten erfarer innvandret Jamel til Norge fra Tunisia i 2006.

La ut bilde

Fredag la Aaron T. Zelin ved the Washington Institute for Near East Policy ut en tweet med et bilde av selvmordsbomberen som ISIL i Nord-Bagdad skal ha publisert.

– Det ser offisielt ut. Han presenteres som nummer 49 i en serie personen som la ut bildet, kaller «martyrkaravanen». Det tyder på at det er ekte og at det var i regi av ISIL. Autentisitetsspørsmålet er på en måte avklart. Dette er den første bekreftede norske selvmordsbomberen, fastslår forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt til DN.

Les også:

Les også

Nordmenn klatrer i ISIL-hierarkiet

Aftenposten har vært i kontakt med PST, som opplyser at de kjenner til Twitter-meldingen om at en som kalles «nordmannen» skal ha gjennomført et selvmordsangrep.

«Men vi kan ikke bekrefte at innholdet stemmer. Ei heller om vi er kjent med at en nordmann har vært involvert i et selvmordsangrep», skriver kommunikasjonssjef Trond Hugubakken.

Les også

  1. ISIL kan havne på FNs liste over krigsforbrytere i Syria

  2. Muslim, islamist, terrorist?

  3. - Vanskelig å si hvilke land mulige terrorister kan komme fra