Risikerer 21 års fengsel for drapet på svensk kvinne

To menn i 20-årene er tiltalt for drapet på Jonna Rask som ble drept i Fredensborgveien. Mandag starter rettssaken.

Jonna Rask ble drept og hennes samboer hardt skadet etter knivstikkingen som fant sted i denne bygården i Fredensborgveien.

Jonna Rask ble drept natt 30. april i fjor. Bevæpnet med kniv og øks skal fire menn, sent om kvelden, ha tatt seg inn i leiligheten til den svenske kvinnen og hennes samboer. En av de tiltalte skal ha holdt vakt utenfor døren.

De fire mennene vil i dag sitte på tiltalebenken når rettssaken starter. To av dem, begge i 20-årene er tiltalt for selve drapet, under særdeles skjerpende omstendigheter, og for også å ha medvirket til drapsforsøk på kjæresten hennes. De to andre er tiltalt for medvirkning til ranet som senere endte med drap.

Jonna Rask ble drept 30. april i fjor.

Ingen tvilIfølge aktor, statsadvokat Inga Bejer Engh, skal det ikke være noe spørsmål om tilregnelighet når det gjelder de tiltalte. Det er heller ikke tvil om at alle fire var i leiligheten da den svenske kvinnen ble drept.

Jonna Rask ble knivdrept i sin egen leilighet. Hun døde kort tid etter. Livet sto ikke til å redde. Den svenske kvinnenes samboer ble også knivstukket, men slapp fra dramatikken i bygården med livet i behold takket være en snarrådig politimann med sanitetserfaring.

Like etter drapet ble en svensk-brasiliansk mann pågrepet. Det tok ikke mange dagene før han innrømmet at det var han som var gjerningsmannen. Han skal også ha vist politiet hvor drapskniven lå gjemt og opplyst at han kom til åstedet med brekkjern og øks.

Kjenning av politiet

Den svensk-brasiliansk mannen er en kjenning av politiet, men blir bare omtalt som en perifer bekjent av Jonna Rask. Det skal ha vært en langvarig konflikt mellom mannen og den svenske kvinnen. Også politiet understreker at den drepte kvinnen og kjæresten ikke var tilfeldige ofre, men at det ligger en forhistorie bak. Mannens forsvarer har tidligere sagt at drapet ikke var planlagt, og at gjerningsmannen selv ikke husker alt som skjedde.

De tre andre tiltalte mener de ikke kunne forutse at fjerdemann skulle gå til angrep på kvinnen og hennes samboer.

Skjulte et ran

Ifølge tiltalen ble drapet begått for å skjule et ran, blant annet av penger og en Playstation. Ifølge tiltalen var ranet særdeles grovt fordi det ble truet med særlig farlig redskap, det var nøye planlagt og ble begått mot en forsvarsløs person.

Forsvareren til den svensk-brasilianske mannen, advokat Per Sjong Larsen, er svært ordknapp. Han ønsker ikke å kommentere nærmere hvorvidt mannen erkjenner straffskyld eller ikke.

— Han har forklart seg om de faktiske forholdene og samarbeidet med politiet. Jeg ønsker at han skal gi sin forklaring i retten, er alt Larsen vil si.

Advokat Birgit Vinnes representerer de etterlatte etter Jonna Rask. Hun sier at foreldrene til den drepte er lettet over at rettssaken endelig starter.

- Det har vært en veldig god etterforskning, de etterlatte føler seg godt ivaretatt av politiet, understreke Vinnes.

Trusler

Den svensk-brasilianske mannen, som nå er tiltalt for drapet, er også tiltalt for trusler overfor fengselsbetjentene ved Oslo fengsel i Åkebergveien. Etter å ha fått avslag på ønsket om å få snakke med sin advokat skal han ha bedt fengselsbetjenten om å komme inn på cellen. Der viste han frem siktelsen han hadde mottatt for knivdrapet og skal, ifølge tiltalen, ha sagt: «Se hva jeg er i stand til å gjøre med deg. Jeg har ingenting å tape lenger og driter i konsekvensene!»

Politiet ba tidlig i etterforskningen politilegen om en vurdering av tilregneligheten til mannen.