Norge

Gåten er løst: Egget kom først

Men temaet blir aldri utdebattert.

Påskequiz-spørsmålet fremfor alle har egentlig et enkelt svar. I hvert fall ifølge biologen Dag Holmen. Foto: NTB SCANPIX

  • Terje Tønnessen (illustrasjon)
  • Halvor Hegtun
    Journalist

Svaret på det eldgamle, forslitte spørsmålet om hva som kom først, høna eller egget, er «enkelt», ifølge NTNU-biologen Dag Dolmen. Han ga følgende forklaring til NRK-programmet Newton for noen år siden:

«Den fuglen som la det første «hønseegget», var ikke selv en ordentlig høne, men en «nesten-høne». Før egget ble lagt, skjedde det imidlertid en ørliten forandring i arvestoffet inne i egget. Dette gjorde at kyllingen/den nye fuglen ble bitte litte grann forskjellig fra foreldrene — men nok til å kalle den en høne».

Mer komplisert, medga Dolmen, er likevel spørsmålet om hva som kom først av «urdyret» og egget. Der står folket og vitenskapen fortsatt fast, og godt er det. Her skal vi fortsatt kalle urdyret for en høne. For som Henrik Ibsen kunne ha uttrykt det, i et skuespill som egentlig ikke handlet om en høne, men om en and på loftet:

Tar du høna-eller-egget-spørsmålet fra et gjennomsnittsmenneske, tar du livsundringen fra ham med det samme.

Saken fortsetter under grafikken.

Egget.JPG

De er jo med oss i hverdagen hele tiden, disse høna-eller-egget-spørsmålene:Hva kom først, overvekten eller sofasittingen? Drikker han for å glemme, eller glemmer han fordi han drikker? Har familiepolitikken fremmet likestillingen, eller er det likestillingen som har presset frem familiepolitiske tiltak? Smiler Liverpools Luis Suarez fordi han scorer, eller scorer han fordi han smiler?

Kopi av afp000698787.jpg Foto: MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIX

Til nød går det også an å kalle det for spørsmål om årsakssammenheng. Om kausalitet. Men det er lettere med høner og egg. PS. I år er det tiårsjubileum for tidligere Venstre-leder Lars Sponheims mest berømte utsagn fra Stortingets talerstol. Sponheim var landbruksminister, og fikk spørsmål fra Frp om Regjeringen kunne garantere nok egg i butikkene gjennom påsken. «Hvis hver mann hadde sin høne, hadde kanskje dette problemet vært løst», svarte Sponheim.

Saken er publisert i A-magasinet nr. 16, 16. april 2014.

Mer viten fra A-magasinet:

Les også

  1. Verden er full av musefeller

  2. Blåmerke fra lek eller vold?

  3. 8 tips til bedre kondis