Norge

Tut-ankh-Amon: Gudesønnens sanne ansikt - og kropp

Tut-ankh-Amon, farao 1300 år før Kristus, fremstår ikke som noen machomann

Slik fremsto Egypts berømte farao, Tut-ankh-Amon, mener BBC. Han kan umulig ha vært det samtiden forbandt med gudesønn og forbilde. Foto: BBC

  • Terje Avner

I november 1922 avdekket den britiske arkeologen og egyptologen Howard Carter nedgangen til en ny grav i Kongenes Dal i Egypt. Arkeologen sto bokstavelig talt på trappene til historiens mest berømte gravfunn.

Tut-ankh-Amons fantastiske maske ligner antagelig lite på faraoens sanne ansikt. Foto: Wikipedia

Faraoen døde som tenåringTut-ankh-Amon besteg tronen som farao i Egypts 18. dynasti og hersket fra 1332 til 1323 før Kristus. Så døde han plutselig, bare 19 år gammel.

Da Carter steg inn i gravkammeret 3000 år senere, møtte han et syn som «overgikk selv våre villeste drømmer». Graven inneholdt pynte— og bruksgjenstander nok til å fylle en stor bolig. Men mest imponerende av alt var sarkofagen med kongens balsamerte levninger. Legemet bar en gullmaske, kanskje den flotteste som noen gang er funnet fra Egypts oldtidsrike. Hadde den også en portrettlikhet med den unge faraoen?

En «gudesønn» med skavanker

Portrett av Tut-ankh-Amon. Han hadde en tannstilling som karakteriseres som "hestetenner". Foto: BBC

En farao var etter legenden sønn av den egyptiske solguden Ra. Han sto over alle andre i datidens rike. Han må ha blitt sett på som sterk, mandig, en leder, en kriger – et forbilde. Men hva med Tut-ankh-Amon?

Allerede da man begynte å se nærmere på det balsamerte liket, kunne man konkludere med Tut-ankh-Amon var en heller spinkel mann. Det så også ut til at han hadde betydelige hodeskader, noe som førte til en teori om at han var slått ihjel av utfordrere til tronen. Senere kom også en teori om at han kunne ha falt av da han kjørte stridsvognen sin. Og teorien om at kongen lignet sin majestetiske maske falt.

Kongen døde av malaria

Tut-ankh-Amon hadde klumpfot og haltet. Det ble funnet over 100 stokker i graven hans.

Et forskningsprosjekt konkluderte i 2010 med at farao Tut-ankh-Amon døde av malaria, og at hodeskaden neppe skyldes drap eller ulykke, men at det var boret hull som et ledd i balsameringsprosessen.

Som ledd i en «virtuell obduksjon» er det gjennomført mer enn 2000 skanninger av Tut-ankh-Amons skjelett og det er gjennomført genetiske analyser. I en ny BBC-dokumentar, «Tut-ankh-Amon – sannheten avsløres», konkluderes det med at:

  • Farao Tut-ankh-Amons foreldre var bror og søster.
  • Slektskapet mellom foreldrene medførte at sønnen slet med fysiske skavanker.
  • Kongen hadde hofter som en kvinne.
  • Tannstillingen karakteriseres nærmest som «hestetenner».
  • Han kunne knapt vært i stand til å stå på sitt venstre ben som følge av alvorlig klumpfot.
    – En stor andel av Tut-ankh-Amons forfedre nådde en moden alder. Det var kun i hans nærmeste slektslinje, at de døde tidlig, og de døde tidligere i hver generasjon, sier Hutan Ashrafian ved Imperial College London til avisen Daily Mail.

Les også:

Steinen som ble nøkkel til Egypts historie

Richard 3. levde i sus og dus, døde som en soldat

Tror de fant birkebeinersoldat fra 1197

Les mer om

  1. Historie