Norge

Han vil selv bestemme når han skal dø

Magnus Todal (28) har aggressiv svulst på hjernen, er blitt lam på den ene siden og har dobbeltsyn. Nå ønsker han retten til å bestemme når han skal få dø.

  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

Kona Anette har forsonet seg med situasjonen. I samråd med mannen ønsker hun å forklare hvorfor de bruker den siste tiden til å fokusere på aktiv dødshjelp.

Tønsbergs Blad har fulgt den unge småbarnspappaen siden like før jul. Da var hans største ønske å kunne få en ny kreftmedisin.

Slik gikk det ikke, og Magnus Todal er blitt dramatisk sykere på få uker.

Magnus Todal (28) har lammelser og dobbeltsyn, derfor har han en lapp foran øyet. Han kommuniserer med sin kone, og ønsker å få dø.

Lørdag kveld skrev han en sms til Tønsbergs Blad: «Jeg må nok si at denne kroppen snart ikke har mer å gi. Om det er timer, dager eller uker er vanskelig å spå. »

Budskapet til Todal er at han er uenig i at det er kreften som skal avgjøre når og hvordan livet tar slutt. Isteden ønsker han aktiv dødshjelp.

Aftenposten var i kontakt med Magnus Todal på sms mandag kveld, men han orket ikke å møte avisen.

— Men jeg vil gjerne at dere bruker saken, skriver han.

Er hos mannen hele tiden

Anette Todal sitter ved sin manns side nesten hele tiden. Hun følger datteren på tre år i barnehagen og sover hjemme om natten. Da er moren hennes til stede, slik at Anette kan reise til sykehuset hvis noe skal oppstå.

For ekteparet er ikke debatten om aktiv dødshjelp ny. Før Magnus Todal fikk sykdommen med døden som utgang, snakket de om hvordan de ville behandles hvis de noensinne skulle bli pleietrengende.

Ved nyttårstider hadde de et lite håp om å få prøve ut en ny type medisin.

Men Magnus ble raskt svekket av sykdommen. De siste dagene har han fått lungebetennelse.

Les også:

Les også

«Han kan bli et symbol for dem som kjemper for denne saken»

Akseptert at han kommer til å dø

28-åringen har akseptert den brutale situasjonen og at han kommer til å dø. Han ser ingen hensikt i å utsette døden.

— Magnus sa alltid at han ikke ønsket å bli pleietrengende.

- Hva tenker du om at han nå ønsker å dø?

— Slik det er nå, er jeg enig med ham. Han har alltid sagt at hans største mareritt er å bli liggende, å ikke kunne gjøre greie for seg og være klar i hodet. Slik er det nå. Han er helt klar i hodet. Derfor er det greit at han ønsker å dø. Det er vondt for oss å se at han ligger der.

I går var det nøyaktig ett år siden Magnus Todal fikk beskjed om at han hadde en aggressiv hjernesvulst. Han har nå bestemt at han ikke lenger vil ta en medisin som minsker trykket i hodet. Det vil samtidig føre til at han blir trettere og sover mer.

- Både foreldrene hans og jeg var til stede da legen og han snakket om dette. Men Magnus tok valget selv. Han sier det er hans liv.

— Hvordan er dialogen med legene og de andre ansatte på sykehuset?

— Vi har en god tone med de ansatte på sykehuset. De beroliger oss med at han skal slippe smerter.

Ønsker å vekke liv i debatten

Anette og Magnus Todal har snakket om aktiv dødshjelp, om dem som reiser til Sveits og får hjelp til å avslutte livet. Selv om dagene frem mot slutten er vanskelige, ønsker de likevel at historien til Magnus kan vekke liv i debatten.

- Mannen min har galgenhumor, og han har bedt legene om å gjøre en feil. Men legene svarer at norsk lov er klinkende klar, og at det strider mot legeetikken å avslutte liv.

Ekteparet har vært åpne om utgangen på sykdommen hele tiden, og Anette sier de hele tiden har skjønt at det ikke går an å bli frisk. De har snakket med datteren Celeste Lykke, og hun vet at pappa er veldig syk.

- Går én vei

— Vi har forstått at det går én vei, men da svulsten en stund ble mindre, håpet vi at han skulle få norgesrekord i overlevelse. Men da det kom lammelser på høyre side, og han mistet mer og mer kraft, forsto vi at han kom til å dø.

— Hva ønsker du å si til politikerne som avgjør at aktiv dødshjelp ikke er aktuelt i Norge?

— Jeg opplever at det er et snevert kristent syn her i Norge og Norden. De som er imot det, kan umulig ha noen av de nærmest liggende sånn og sett hvordan det er. Det er lett å si at man ikke vil hjelpe folk å dø, men når det ikke er noen annen utvei, og det ikke er et verdig liv å ligge slik, burde de få slippe.

Før han ble lammet og pleietrengende sa Magnus til Anette at andre hadde ligget og ventet på døden før ham, og at andre kommer til å vente på den etter ham.

— Derfor opplever vi begge at det er viktig å ta denne debatten nå, selv om vi står midt oppe i det, sier Anette Todal.

Anette Todal har lest hele denne artikkelen for ektemannen. Hun tok bildene av Magnus Todal for Aftenposten tirsdag morgen, og familien har bedt om at Aftenposten trykker saken selv om tilstanden til Magnus Todal skulle forandre seg.