Eriksson refser Nav for å ha gitt bruker telt

– Kommunen må ta sitt ansvar mye mer alvorlig. De må se på saken på nytt, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson, som refser Nav i Namsos for å ha gitt en bruker telt i stedet for bolig.

Robert Eriksson påpeker at telt ikke er et akseptabelt botilbud fra Nav.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud

— Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine, men nå har jeg nesten helt mistet troen på at Nav-systemet og kommunen er til for å hjelpe folk, sier Willy Storhaug (31) fra Namsos  til Namdalsavisa.

I flere netter de siste ukene har han sovet under Namsosbrua,

– Der er det jo både strandlinje og bra utsikt, sier han ironisk.

31-åringen har levert søknad om midlertidig kommunal bolig, men saksbehandlinga har dratt ut i tid, og høsten nærmer seg.

– Jeg har etter hvert blitt nokså fortvilet, og siste gang jeg var på Nav, sa jeg nærmest for fleip at hvis de (Nav) ikke kunne hjelpe meg, så kunne de vel i det minste gi meg en rekvisisjon på telt.

Les også:

Les også

«Jeg gjør mitt livs viktigste jobb. Jobben statsråd Robert Eriksson (Frp) ikke ser. »

Firemannstelt og sovepose

Til sin store overraskelse fikk han det: Rekvisisjon på firemannstelt og sovepose.

Nav Namsos benekter ikke at de skrev ut rekvisisjonen, men avviser at de sender noen på dør med en lapp i hånda og beskjed om å benytte seg av telt og sovepose.

Før det kom så langt, hadde Storhaug, som beskriver seg selv som en mann med et «frynsete rykte», gått mange runder med både Nav og kommunens brukerkontor.

– Jeg søkte om midlertidig kommunal bolig, men så dro saksbehandleren på ferie. Det er flere uker siden, og siden da har jeg ikke hørt noe, sier han og forteller at han til og med har oppsøkt politiet i Namsos og forsøkt å få dem til å ringe Nav for seg.

Bad og dusj

— Sånn skal det ikke være, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til Namdalsavisa. Han sier håndteringen av Willy Storhaug bryter med lovverket, og at det er uakseptabelt av kommunen å tilby telt i stedet for bolig.

Han viser til at det i lovverket klart og tydelig framgår at kommunene skal legge til rette for midlertidige botilbud.

– Ansvaret for å gi dette tilbudet ligger hos kommunen. Det er regulert i lovverket og dessuten har Nav selv laget et rundskriv der det klart framgår hvordan slike saker skal håndteres, sier Robert Eriksson til NA.

Ifølge Eriksson skal et midlertidig botilbud «holde normal standard, med bad, dusj, toalett».

— Beboerne skal ha mulighet til å opprettholde et vanlig sosialt liv og kunne søke arbeid mens de bor der, sier Eriksson som i denne saken ser at Namsos kommune ikke forholder seg til lovverket.

Kompleks sak

Nav Namsos avviser at de sender noen på dør med en lapp i hånda og beskjed om å benytte seg av telt og sovepose.

– Det eneste jeg kan si er at vi ofte har saker som er komplekse og som har flere sider ved seg, sier Geir Tore Buvarp, til Namdalsavisa.