Norge

Her treffer stormen Vestlandet med orkans styrke i enkelte kast

Mens det i Oslo-området blåste litt ekstra natt til torsdag, stormet det i vest. Flere veier ble stengt og på det meste var 19.000 uten strøm.

Bølgene knuste vinduer og skubbet møbler inn vinduet på Peppes pizza i Os i Hordaland.
 • Arne Edvardsen
 • Christian Sørgjerd
  Journalist
 • Trygve Opheim
  Bergens Tidende

(Bergens Tidende): Høye, kraftige bølger knuste vinduene til Peppes pizza i Os i Hordaland. Utemøbler ble skjøvet inn gjennom vinduene.

Det er én av svært mange skader etter at restene av den tropiske stormen «Helene» onsdag kveld og natt slo innover Vestlandet. Politi og brannvesen har jobbet på spreng som følge av uværets ødeleggelser.

Det har vært svært kraftig vind. De kraftigste registrerte vindkastene var 51 meter i sekundet, opplyser Meteorologisk institutt.

Torsdag morgen hadde Vest politidistrikt, som dekker Hordaland og Sogn og Fjordane, mottatt 133 meldinger om ulike skader som følge av stormen. Det er ikke meldt om alvorlige personskader.

– Vi sørget for å ha ekstra mannskaper i beredskap både ute i felten og på operasjonssentralen. Det har haglet med meldinger. Tidvis var det vanskelig å sortere hva vi skulle rykke ut på, sier operasjonsleder Lars Geitle i politiet til BT i 05-tiden torsdag morgen.

Frakteskute på grunn

Mannskapet på fire måtte reddes ut av et lasteskip i brann.

Ved Askvoll kommune i Sogn og Fjordane gikk et lasteskip på grunn sent onsdag kveld. Alle fire om bord ble reddet.

Skipet fikk motorstopp, og det drev på land. Det skal ha brutt ut brann i motorrommet på båten.

– Jeg har fulgt med på aksjonen. Det har vært mye flammer og ganske kaotisk, sier Ketil Dalsløren, som bor like i nærheten, til BT.

Det var svært dårlig vær i området mens redningsaksjonen pågikk.

19.000 uten strøm

Et av de største problemene er nedblåste trær som sperrer veier og forårsaker strømstans. På et tidspunkt onsdag var rundt 19.000 husstander i Bergens-området strømløse, ifølge kraftselskapet BKK. Kl. 04 torsdag manglet fortsatt halvparten fortsatt strøm.

Det har flere steder vært ras som følge av uværet, og enkelte tak er blåst av. En rekke fergeavganger ble innstilt, og det er torsdag morgen trafikale problemer flere steder i Hordaland. Nattoget fra Bergen til Oslo måtte snu og kjøre tilbake til Bergen, det var problemer med strømtilførselen på fjellet på grunn av uværet.

Den sterke vinden sendte et tak fra et naust inn i vinduet på en bolig på Hanøytangen, utenfor Bergen.
Vegtrafikksentralen har fått mellom 70 og 80 meldinger om trær som har veltet.

Når operasjonsleder Lars Geitle i politiet skal oppsummere natten, er han klar på at stormen kunne ha fått større konsekvenser.

– Det var tidvis kaotisk med mange meldinger, men heldigvis var det ikke noen som fikk trær over seg eller på annen måte ble utsatt for personskade, sier han.

Også på Østlandet kom det mange meldinger om nedblåste trær på veier i Østfold og Akershus.

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. Vær
 3. Hordaland
 4. Sogn og Fjordane