Norge

Tre værprofeter spår at solsommeren er over

Grått, kjølig og litt nedbør. Tre værprofeter kom til samme konklusjon: Fellesferieværet sør for Dovre blir sånn akkurat midt på treet.

Hovedsol

 • Bodil Fuhr

En soleklar stjerne, sitsen på rognebærene eller et terningkast? Fremtidens vær kan leses på mange måter, spør du værprofetene blant oss.

For mens meteorologenes enorme kalkyler løses av supercomputere i England – de kraftigste regnemaskinene løser 70 billioner regnestykker i sekundet, går noen helt få av oss ut i skogen og opp i trærne – med blikket vendt mot himmelen.

— Noen av naturens værtegn er faktisk ganske pålitelige, sier meteorolog og værredaktør i TV2 Eli Kari Gjengedal. Hun har all respekt for at visse natur- og himmeltegn kan spå været vel så godt som avanserte beregninger – særlig på lang sikt.

Himmel og jord

Werner Kiil, tidligere ordfører i Lyngen kommune, er ikke spesielt imponert over den norske korttidsmeldingen heller.

Derfor tolker han naturen, og da særlig himmellegemer for å spå været. Og da finnes det ikke geografiske begrensninger.

— De gamle forteller at værmerkene har endret seg med klimaet, sier Kiil, som har lært om fremtidsværet av folk i bygda. Noe av det viktigste er å følge med på tegnene over tid. Det har Kiil god anledning til som pensjonist og skogsarbeider. Men akkurat hvordan han leser tegnene fra himmel og jord, vil han helst avsløre i boken han planlegger å skrive.

 • Slik blir sommerværet: Juli måned kan bli tidvis bra, men ikke så bra som juni. Det blir mye overskyet, lite nedbør, og ikke så varmt. I slutten av juli blir det kaldere. August får mye av det samme været som juli, men kan også bli en svært varm og fin måned.

I Ching fra Kina

Et heksagram, bestående av 2 x 3 vannrette streker, indikerer situasjonen. Stein J Bjørge

Feng shui-ekspert Reni Aleksandra Hagen går snarere til historien for å finne det hun betrakter som en rimelig vanntett måte å lese fremtidens vær på.I Ching-metoden er en 5–6000 år gammel sjamanistisk metode som stammer fra Kina. Der tolket spåmennene i det gamle jordbrukssamfunnet været og hang opp resultatet på en knagg i landsbyen.

— Det er et eget språk, en avkoding av alt som skjer i naturen og kosmos til enhver tid. Og alle kan lære det, vi speiler jo disse kreftene i oss selv, sier Hagen. Som har lært metoden av Chan Kun Wah, en av Kinas store mestere på området.

 • Slik blir sommerværet: Den virkelige finsommeren toner ut med juni måned, da blir været skiftende. Juli får lite sol, men også lite nedbør, og det blir relativt kjølig. Voldsomme tordenskrall varsler om mye nedbør, men det blir kun i begrensede mengder. August blir også overskyet, men med kraftigere nedbør.

Dyrisk intuisjon

Heksagrammet «Begrensning» kom opp for sommeren 2014. Det tolker Hagen som en generell begrensning av både nedbør, varme og sol.

— Så spennende! Jeg har aldri hørt om denne metoden før, sier Eli Kari Gjengedal, som selv har studert gamle værtegn og gitt dem ut i boken Værtegn i Norge.

10072010155313.jpg Strømdahl Monica

Hennes yndling blant norske værprofeter er Magnus Skildheim, som er verdensberømt for sin kunnskap om naturen.— Men dyrene er ikke så gode på langtidsvarsler, bortsett fra kanskje sauene. Det sies at når sauens underull er ekstra tykk, blir det en kald vinter. Dyr skal visstnok føle slikt på seg, sier Gjengedal.

Månen i Melkeveien

Tegnene på himmelen kan også være av stor betydning for været, mener Gjengedal.

En ring rundt månen, for eksempel, betyr nesten alltid et værskifte, Men slike optiske fenomener er sjelden gode langtidsvarslere, .

Månefasene, derimot, tillegger hun langt større betydning.

— Man kunne skrive en hel bok bare om deres innflytelse på været!

Måne i øst

Almanakken er også det aller viktigste når 81 år gamle Magnus Skildheim tolker været. Norges mest kjente værmann har fulgt værtegnene så lenge han kan huske.

afp000733464.jpg

Hvor på himmelen månen er, for eksempel. Er det sønnamåne, vestamåne eller østamåne? Sistnevnte tyder på rolig og fint vær på, ja, nettopp, Østlandet.Hvor fuglene bygger rede er også et vesentlig tegn; er det på baksiden av en stein, blir det dårlig – på solsiden, derimot, lover det godt.

Og hvis løvet spretter på skyggesiden først, blir været deretter – overskyet og dårlig.

 • Slik blir sommerværet: Juli måned kan bli tidvis bra, men ikke så bra som juni. Det blir mye overskyet, lite nedbør, og ikke så varmt. I slutten av juli blir det kaldere. August får mye av det samme været som juli, men kan også bli en svært varm og fin måned.

Varm sommer?

— Det er mye lettere å varsle dårlig vær enn godvær. Et lavtrykk med stø kurs og jevn hastighet er ganske pålitelig, mens et høytrykk kan skyte hist og pist og komme helt ut av kurs. Bare en halv kilometers feilmargin opp i himmelen kan føre til plaskregn i stedet for sol på jorden, forteller Gjengedal.

Hun har akkurat vært med på innspillingen av et hageprogram der trebeskjærerne kunne fortelle henne at når fuglene bygger rede ekstra høyt opp i trærne – slik de gjorde i år, tyder det på en god og varm sommer.

Så nå gjenstår det å se hvem som får rett. Meteorologen eller værprofetene. For sommeren, som alle vet, den begynner og slutter med fellesferien.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dagbok fra helvete

 2. NORGE

  Klassene i barneskolen eser ut

 3. NORGE

  Slik overlister du høstørreten

 4. NORGE

  Forsvarsbygg bruker millioner på PR-konsulenter mens forsvarsbygninger forfaller

 5. NORGE

  Møter en forandret rusomsorg

 6. NORGE

  Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år