Norge

Kun seks av ti studenter fullfører en grad

I Norge er det en større del av befolkningen som begynner på høyere utdanning enn i OECD-landene. Men andelen som fullfører en grad, er mindre.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø konstaterer at mange begynner på høyere utdanning, men færre fullfører det de har begynt på. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB

– Det er bekymringsfull at såpass mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Blant den norske befolkningen forventes det at 72 prosent av oss begynner på høyere utdanning i løpet av livet. Men bare litt flere enn seks av ti studenter fullfører en grad, ifølge årets Education at a Glance (EaG) , en OECD-rapport som ble lagt fram tirsdag.

Til sammenligning forventes det i snitt at 57 prosent av innbyggerne i OECD-landene starter på høyere utdanning, og at nesten åtte av ti av studenter der fullfører en grad.

– Vi ønsker at flere studenter skal komme gjennom studieløpet sitt og tilegne seg en grad. Å tilegne seg kunnskap gjennom høyere utdanning har en verdi i seg selv, men å gjennomføre er viktig både med tanke på personlig økonomi og hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt, ­sier Nybø (V).

I Norge er det ganske mange som har høyere utdanning på bachelor-nivå eller lavere, men relativt få som har en mastergrad. Mens 11 prosent av befolkningen mellom 25 og 64 år i Norge har mastergrad, er tilsvarende tall for Sverige og Finland 14 og 15 prosent. I flere østeuropeiske land er andelen med master enda høyere, f.eks. i Polen hvor 23 prosent av befolkningen har utdanning på dette nivået.

 1. Les også

  Utdanningsministeren vurderer obligatorisk utveksling for studenter

 2. Les også

  Fortsatt øker andelen studenter med psykiske problemer

 3. Les også

  2200 nye studentboliger skal bygges i 14 norske byer

Les mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Iselin Nybø
 3. Høyere utdanning
 4. Studentliv

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Nybø: Viktig å informere studentene om usikkerheten etter brexit

 2. NORGE
  Publisert:

  De nye reglene for studielån innføres i høst

 3. SID
  Publisert:

  Spør skolemakten: «Hvorfor er det firerkrav i matte for å bli lærer?»

 4. NORGE
  Publisert:

  Mannlige søkere får tilleggspoeng ved psykologiutdanning

 5. SID
  Publisert:

  Minister svarer elev: «Hvorfor kan ikke hele lånet bli til stipend?»

 6. NORGE
  Publisert:

  Fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten