Hareide mener TV 2s KrF-måling er villedende

7 av 10 nordmenn mener KrF tilhører høyresiden i norsk politikk, ifølge en ny TV 2-måling. – Misvisende og villedende måling, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Partileder Knut Arild Hareide i KrF mener partiet bør vurdere å samarbeide med venstresiden. I en ny undersøkelse sier et klart flertall av de spurte KrF-velgerne at partiet tilhører høyresiden.
  • og NTB

Over 70 prosent av norske velgere som har en mening om spørsmålet, sier at KrF tilhører høyresiden i norsk politikk, mens kun litt over 29 prosent svarer venstresiden, viser utspørringen Kantar TNS har gjort på vegne av TV 2.

KrF-velgerne er enda tydeligere. Hele 86,7 prosent av dem som har en mening, sier at partiet hører hjemme på høyresiden, mens kun 13,3 prosent mener partiet tilhører venstresiden.

– Jeg hadde også svart slik

– Måten TV 2 bruker tallene på, er både misvisende og villedende, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

– Det de faktisk har spurt om er: «Vil du si at KrF tilhører høyre- eller venstresiden i norsk politikk». Med den historien KrF har om å samarbeide sentrum-høyre, forstår jeg at mange svarer slik de gjør, da sentrum ikke er lagt inn som et svaralternativ. Jeg hadde også svart slik.

Hareide mener om TV 2 hadde spurt hva velgerne mener om KrF kan samarbeide med begge sider i norsk politikk, hadde de sannsynligvis fått et annet svar.

Frp-spørsmålet

– Det dette dreier seg om, er om KrF bør sitte i regjering med Frp, og derfor ville det mest naturlige spørsmålet å stille velgerne vært: «Bør KrF sitte i regjering med Frp, H og V eller med Sp og Ap», sier partilederen.

Kantar TNS har gjort personlige telefonintervjuer med 973 stemmeberettigede i tidsrommet 24.–28. september i forbindelse med målingen.

– Det er viktig å understreke at store deler av undersøkelsen er tatt opp før jeg ga mitt råd på fredag, sier Hareide.

Skaper reaksjoner

Høyres nestleder Jan Tore Sanner skriver i en epost til NTB at han tror velgerne ser at KrF har fått gjennomslag i viktige saker i samarbeidet med regjeringen og statsminister Erna Solberg (H).

– Det er ett år siden velgerne ga Erna støtte til å fortsette. Det er ikke rart at det skaper reaksjoner når Knut Arild nå vil samarbeide med Sosialistisk Venstreparti om å kaste Erna Solberg som statsminister og innsette Jonas Gahr Støre.

Hareide kunngjorde fredag at han mener partiet for første gang i historien bør vurdere å gå inn i samtaler med Ap og Sp med sikte på å danne regjering. Han har imidlertid utelukket samarbeid med SV.