Norge

Flere nye tilfeller av magesjau i påskefjellet

Flere av DNTs hytter på Hardangervidda er rammet av omgangssyken. Også et høyfjellshotell på Geilo er rammet. Kommunelegen bekrefter at syke nå blir bedt om å isolere seg.

FLERE RAMMET PÅ GEILO: Flere gjester på et høyfjellshotell på Geilo er rammet av omgangssyken.
 • Anne Jo Lexander
 • Marianne Nilsen

– Vår yngste sønn ble syk etter hjemkomst, forteller en tipser til Bergens Tidende. Han kom tirsdag hjem fra Vestlia Resort på Geilo.

Hun hevder det var flere tilfeller av norovirus-rammede blant de besøkende på hotellet.

– Vi hørte andre på hotellet snakke om at de hadde barn som spydde, og så at madrasser ble tatt ut av et rom. Så det var ting som skjedde mandag kveld som tydet på at noe var i gjære, sier kvinnen, og fortsetter:

– Jeg ser nytten i at denne informasjonen kommer ut, da gravide eller folk med redusert immunforsvar selv kan velge om de ønsker å oppsøke hotellet.

Mellom 15 og 20 personer ved Vestlia Resort skal være smittet. I tillegg er 51 gjester med symptomer på omgangssyke som er transportert ut fra DNT sine hytter på Hardangervidda i løpet av påsken.

– I går fikk vi beskjed fra gjester som bodde på tre til fire rom, og i dag har gjester på ytterligere fem-seks rom sagt fra om at noen eller alle på rommene har vært syke, sa hotelldirektør Roger Espelid på Vestlia Resort på Geilo til TV 2 onsdag kveld.

 • Ny påskeutfart på gang onsdag formiddag.
 • «Champagnesnø» gjør det vanskeligere å forutse hvor det går skred.

Vasker og desinfeksjonerer

Vestlia Resort har akkurat nå om lag 400 gjester.

– Dette er bare snakk om en liten prosent av våre gjester, jeg opplever ikke at det er noen unntakstilstand her, sier hotelldirektøren.

Resorten har blant annet bowling, spaavdeling og badeland. Espelid beroliger med at det skal være trygt å fortsette å bruke hotellets fasiliteter.

– Etter at vi hørte om det som skjedde på Hardangervidda innførte vi ekstraordinær vask og desinfeksjon av alle dørhåndtak, knapper på heiser – ja alt som folk tar på. Vi er ekstra påpasselige.

Espelid driver også Highland lodge og Bardøla høyfjellshotell, og sier de samme forholdsreglene er tatt der.

– Vi har ikke fått noen beskjed om sykdomstilfeller på disse hotellene.

En ringerunde til Dr. Holms, Geilo hotel og Ustedalen hotell & resort forteller at heller ikke disse hotellene skal være rammet.

Syke blir isolert

Kommuneoverlege Geir Strømmen i Hol kommune sier at kun en person foreløpig har meldt seg på legevakten.

– Jeg har vært i kontakt med Vestlia Resort og forsikret meg om at de gjennomfører nødvendige tiltak. Det er jo mange grader av magesjau, så jeg har ikke tall eller oversikt over hvor mange som er syke. Resepsjonen har fått en del meldinger om syke folk. Disse blir nå bedt om å isolere seg, sier Strømmen.

Han sier at alle gjester blir orientert om smittefaren og at nødvendige tiltak blir iverksatt.

– Ting å lære av dette

– De siste dagene har jeg også fortløpende vært i kontakt med DNT. Terskelen er veldig lav for å sende folk ned fra fjellhyttene. Det er jo begrenset med muligheter for å isolere folk på overfylte hytter, sier Strømmen.

Kommuneoverlegen sier at han har hatt kontakt med Mattilsynet som var på Krækkja tirsdag.

– Det er ting å sette fingeren på. Hvordan isolere syke, hvordan holde betjeningen frisk. Dette er jo blitt en større sak. Vi har ting å lære av det som har skjedd. Vi må komme tilbake til detaljer, men DNT bør gjennomgå sine rutiner i etterkant.

Tre nye personer fraktet ut fra DNT-hytter

Torsdag morgen melder DNT at tre nye personer er blitt fraktet ut med symptomer på omgangssyke i løpet av onsdag kveld og torsdag morgen. Tilfellene er registrert på Kjeldebu, Rauhelleren og Mogen.

– Vi tar ingen sjans. Alle kjøres ut umiddelbart som et forebyggende tiltak. Det som er positivt er at på de fleste av hyttene hvor det først ble registrert syke, har vi nå ikke hatt nye med omgangssyke, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn.

Flere tilfeller i Geilo

En fjellvandrer forteller at kompisgjengen på fem, som besøkte tre av DNTs hytter, fikk en kraftig omgangssyke.

– Vi er nå kommet frem til Geilo, men har ligget i flere dager. En skikkelig tøff runde. Nå håper vi imidlertid på noen gode dager i fjellet, sier mannen, som vil være anonym.

Palmehelgen ble det kjent at det gikk et norovirus-utbrudd på flere av hyttene til Den Norske Turistforening på Hardangervidda. Så langt er 40 personer hentet ut fra hyttene av frivillige.

Ifølge en oversikt DNT har fått fra hyttene tirsdag morgen, har hyttene på Hardangervidda hatt 1613 gjester fra palmefredag til tirsdag 27. mars. Det er en oppgang på 9 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5