Hit bør du dra neste år

Lange, korte, tilgjengelige og drømmesteder. La deg inspirere av ekspertenes reiseliste.

HØYE TOPPER: På 4300 meters høyde under Silkeveien-reise gjennom Kirgisistan. De kirgisiske fjell strekker se ca 450 kilometer, og er en fjellrekke i den ca 2500 kilometer lange fjellkjeden Tian Shan på grensen mellom Kasakhstan, Kirgisistan og Kina.
GORILLA-SAFARI: Du kommer tett på fjellgorillaene i Rwanda. Det finnes om lag 350 av dyrene igjen her.
STRANDLIV: Tayona Nasjonalpark nord i Colombia.
IRAN: Vakre byer som Esfahan og Shiraz er verdt et besøk.
KIRGISISTAN: Bo i de tradisjonelle teltene kalt yurt ute på den prærien. Da kommer du tett på nomadelivet en stund.
BO BILLIG i ØYPARADIS: På Seychellenes mange øyer kan du bo for en rimelig penge.
POSTKORT: Havnen i Sardana helt sør i Albania har kyst ut mot Det joniske hav.
FARGERIK BYDEL: Williamsburg ligger i Brooklyn - New Yorks største bydel. Besøk for en fargerik, morsom og annerledes opplevelse av storbyen.
SPENNNENDE BY: Esfahan ansees som et av Irans høydepunkt.
KORTREIST: Vi er heldige i Norge som selv i byene har naturen nesten på dørstokken. Gode, oppmerkede stier på fjell og vidde gjør turgåingen enkel.

QUIZ: Hva kan du om de 12 reisemålene?

Vi ba en gruppe reiseglade personer liste opp sine beste ferietips.

12 reisemål pluss et bonusreisemål er stedene reisepanelet ble enige om:

Cornwall, England

Å vandre langs kyststien i den sørlige delen av England i sommerhalvåret er en vakker opplevelse.

Southwest Coast Path er med sine 1008 kilometer landets lengste turløype.

— Lavterskel gå-tilbudet passer for de aller fleste. Strendene er milelange, og surfe- og klatremulighetene glimrende. Du kan bo på idylliske bed & breakfast eller på gårder som tilbyr overnatting. Flere steder er tilrettelagt vandrere og det tilbys matpakker til turen. Det finnes et hav av gode sjømatrestauranter underveis. Stikk innom Lizard Point i sør – et gammelt smuglersted. Reisemålet er prisvennlig, og i kort avstand for de fleste nordmenn.

Anbefalt av: Gunnar Garfors og Stine Holberg Dahl

Tips: Fly til London, og lei bil eller ta toget til Cornwall.

CORNWALL: Kyststien fra St. Ives til Penzance er på 64 kilometer, og regnet som en av de fineste.

IranMashhad i nordøst er et må-se med et stort mausoleum som bør oppleves ved midnatt – da lyses det opp.

Esfahan er landets høydepunkt, men ørkenbyen Yazd med sin unike arkitektur, og den antikke byen Shiraz er også verdt et besøk.

— Shiraz er også landets litterære sentrum, kjent for poesi, vin og høyt utdannede mennesker, og er en av landets mest liberale byer. En dagstur unna ligger Persepolis, en Unesco-listet oldtidsby. Å ferdes her alene som kvinne er ikke noe problem. Kvinnene er raske til å invitere deg hjem, og ønsker at du skal smake lokal mat, og selvsagt hilse på familien med bestemor i spissen.

Anbefalt av: Mette Pauline Strand og Christine Frang

Tips: Vis respekt, og bruk slør der det kreves, for eksempel ved besøk på hellige steder. April er en god tid å reise på, unngå reiser i de hete sommermånedene og pilegrimsferdene.

IRAN: Moskeen Lotfollah i Eshafan lyst opp i skumring. Byen er et av høydepunktene på reise i Iran.

Fjelltur i NorgeFjellferie i Norge favner flere trender: Aktiv ferie, kortreist mat og såkalt digital detox – å logge av for en periode.

— Hvis du vil bære lett og komme til dekket bord, velger du betjente hytter, alternativt er det bare å ta teltet på ryggen og bruke naturen der du bor. Det er faktisk blitt en folkesport å gå i fjellet, det er ikke lenger bare en stereotypi vi tidligere forbandt med akademikere. Nå går alle i fjellet.

Anbefalt av: Raymond Haase og Stine Holberg Dahl

FRA HYTTE TIL HYTTE: Rondvassbu er en tilgjengelig hytte, med fin grusvei fra parkeringsplassen på Spranget. Herfra kan du gå toppturer eller videre til andre hytter i Rondane.

Seoul, Sør-KoreaStorbymetropolen beskrives som et Manhattan uten turister.

— Det pulserende utelivet er ikke som noen andre steder, det stopper aldri, og karaokebarer finnes overalt. Favorittområdet mitt er den rimelige studentbydelen Hongdea med massevis av kule kafeer og restauranter. Musikkbaren "Electric Shoes" i bydelen Apgujeong er en av mine favoritter, og har en fantastisk atmosfære. Den drives av musikknerden Alex som har absolutt alt av musikk, og spiller på forespørsel.

Anbefalt av: Gunnar Garfors

SEOUL: Bydelene Hongdeao og Apgujeong ligger på hver sin side av elven Gangam i Seuol, og er Gunnar Garfors' favorittområder i den pulserende byen.

AlbaniaNordmenn har så smått begynt å oppdage landet i Sør-Europa.

— Overraskende gjestfrihet, god mat og skikkelig god service. Albanerne ønsker å ta vare på den voksende turismen, og legger seg i selen for å yte sitt beste. Maten er en miks av gresk og italiensk med en god del lokale spesialiteter. Besøk nå før det for alvor blir et nytt Kroatia.

Anbefalt av: Raymond Haase

Tips: I hovedstaden Tirana er det få turister, og du kan oppleve den lille byen nær sagt alene. Besøk en av byens beste restauranter Era for en herlig matopplevelse. Lei bil eller ta buss til kystbyen Saranda ved grensen til Hellas.

QUIZ: Hva kan du om de 12 reisemålene?

ALBANIA: Den lille bade- og strandbyen Saranda i Albania grenser til Hellas og Det joniske hav er fortsatt en vel bevart hemmelighet for de fleste.

Gorillatrekking i Rwanda – safari for viderekomneDet lever ca. 350 gorillaer i fjellene, og bestanden holdes stabil ved å tilby safari for turistene. Dyrene er Rwandas skatt, og en viktig inntektskilde. Bevæpnende guider er med under safarien, så du er godt beskyttet.

Turene arrangeres i nasjonalparken Volcano av blant andre Volcanoes Safaris.

— Gorillatrekking er en veldig spennende og interessant opplevelse. Og ikke minst – du får oppleve en utrydningstruet dyreart på kloss hold, det er ubeskrivelig å stå et par meter unna en 200 kilos silverback. Det er kostbart, men verdt pengene. Sving innom hotellet Des Mille Colline i Kigali, kjent fra filmen «Hotel Rwanda», for en drink på terrassen etter turen.

Anbefalt av: Tay-young Pak

Tips: Turen kan enkelt kombineres med en reise til Tanzania, Kenya eller Zambia.

GORILLA-SAFARI: Tay-young Pak kom tett på fjellgorillaene i Rwanda.

ColombiaLandet har de siste årene krøpet opp på favorittlister verden rundt. Ikke så rart, det er blitt adskillig tryggere og enklere å reise i.

— Om du vil styre unna cruiseturistene og dra dit colombianerne selv ferierer – ta bussen fem timer øst til Santa Marta. Flott arkitektur, om enn litt mer rufsete enn billedskjønne Cartagena. En halvtime unna ligger inngangen til Tayrona Nasjonalpark. Herfra er det en time opp i landet til den lille økolandsbyen Minca med fantastiske hoteller og himmelsk kaffe. Frisk luft, flotte turmuligheter i skogen rundt, et yrende dyreliv og utsikt mot Karibia på den ene siden og fjellkjeden Sierra Nevada på den andre. Et must!

Anbefalt av: Christine Frang

COLOMBIA: Tayrona Nasjonalpark ligger nord i Colombia, har gode turmuligheter i fjellene og grenser til den karibiske kysten med kritthvite strender.

Montana, USADelstaten ligger i grenseland til noen av USAs aller fineste nasjonalparker — Yellowstone og Glacier.

Det er ikke uten grunn at staten kalles «The Big Sky Country».

— Se for deg filmen «Into the wild», rått, åpnet og vakkert. Dyreliv med et landskap der bison, ulv, ørn, elg og bjørn regjerer. Hvis du vil oppleve et ekte cowboy-land, så har du valgt rett. De fleste som bor er ranchers, og jobber med kveg på prærien - på hesteryggen. Den beste måten å reise rundt på er med bil, helst en gammel pick-up for å passe inn. For å oppleve landskapet og kulturen anbefales det å gå fotturer eller ta rideturer med lokale «wrangler». Og husk bjørnespray!

Anbefalt av: Mette Pauline Strand

TIL HEST: Montana er en ekte cowboystat. Å oppleve naturen og landskapet på hesteryggen er en fantastisk opplevelse.

Seychellene – billigferie til øyparadisetJa, du hørte riktig, men det er kanskje vanskelig å tro?

— For noen år siden ble det innført en liberalisering på hotellfronten på Seychellene, og i kjølvannet av det spratt det opp en hel del gjestehus. Der kan du bo for en slikk og ingenting utenfor sesong, det vil si under den norske sommeren. Dra fra hovedøya Mahe, og ut til La Digue eller Praline. Strendene er kåret til noen av verdens beste og vakreste. Dykkingen er helt magisk, og fiske utrolig godt.

Anbefalt av: Tay-young Pak

Tips: Det er relativt enkelt å forhandle pris, og du kan bo for cirka 350 kroner i et gjestehus natten utenfor sesong. Er du heldig får du gjestehuset for seg selv. Det er fremdeles veldig varmt og godt utenfor høysesongen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

SEYCHELLENE: Verdens vakreste strender befinner seg i øyparadiset. Reis til en av de mange småøyene rundt Mahe, og opplev dyreliv, blå himmel og krystallfarget vann.

Mantova, ItaliaDen lille renessansebyen Mantova (også kalt Mantua) ligger en ca. to timers togtur øst for Milano. Byen står på Unescos verdensarvliste, og dateres helt tilbake til 2000 år før Kristus.

Byen er omkranset av elver og innsjøer, og du kan dermed få en følelse av at den ligger på en øy.

— Du føler nesten at du er alene i denne vakre, gamle byen. Det er en passelig miks av fastboende og turister i sentrum av byen. I det historiske bysentrumet ligger renessansekirkene, det enorme middelalder-palasset og domkirken som alle er verdt et besøk. Byen er rett og slett rålekker!

Anbefalt av: Helge Baardseth

MANTOVA: Palasset Ducale er verdt et besøk i den gamle norditalienske byen hvor renessanse fra 1400-tallet og barokk går i skjønn forening.

Williamsburg, New YorkNordmenn elsker New York, og byen er en av reisemålene vi ønsker oss til og reiser aller mest til av de mest populære storbyene.

L-toget fra 14. gate på Manhattan tar deg over til Williamsburg på knappe ti minutter, vips så før er du i et de hippeste stedene i den største av New Yorks bydeler. Rundt gatene i Bedford Avenue bugner det av kule restauranter, butikker med design— eller vintageklær og koselige kafeer.

— New York beskrives som det nye London for nordmenn. Men de fleste av oss blir på Manhattan, hvor det jo skjer en hel del. Men er du viderekomne på New York, eller bare nysgjerrig på en fargerik bydel, så er Williamsburg det heteste tipset. Her finner du alt og litt til.

Anbefalt av: Stine Holberg Dahl

GATELANGS: Bedford Avenue bugner av gode restauranter, kule butikker og koselige kafeer. Her i krysset med t-banestoppet.

KirgisistanI hovedstaden Bisjkek kan du bestille sjåfør som frakter deg rundt i landet.

— Reis til innsjøen Song-Köl på 3000 meters høyde. Om sommeren kan du overnatte i nomadenes telt (yurt), som er utstyrt med vedovner og fargerike pledd. Maten står familiens overhode, mor, for. Du kan smake på rykende fersk hoppemelk, som merkelig nok smaker vannmelon. Ta en ridetur mot fjellene. En virkelig autentisk opplevelse.

Anbefalt av: Christine Frang og Gunnar Garfors

Tips: Du kan reise via Paris til Kirgisistan for om lag 4000 kroner.

KIRGISISTAN: Bo i de tradisjonelle teltene kalt yurt ute på den prærien. Da kommer du tett på nomadelivet en stund

Sørøya på New ZealandAlle lister må ha en heldig utvalgt — et bonusreisemål.

Vi mener New Zealand må med:

Sørøya blir litt som å komme hjem for nordmenn. Landskapet, spesielt på nordvest-kysten, minner om det norske med sine dramatiske fjell som minner om de sunnmørske alpene, frodige skoger, staute isbreer og store fjorder.

RUNDTUR: Det er enkelt og gøy å kjøre rundt på New Zealand - sørøya er innbydende med landskap som minner om det norske. Her fra Lake Wanaka.

Det er enkelt å leie campingbil i for eksempel Christchurch og kjøre hele øya rundt.Ta turen til ekstremsportbyen Queenstown, hvor du kan rafte i noen av verdens beste elver. Sving innom Lake Wanaka på vei nordover for litt avslappende tid ved innsjøen, før vinland venter i området rundt Nelson nord på øya.

Prøv havfiske, isbrevandring og tur i en av de mange nasjonalparkene.

Les også: Er dette verdens kuleste sikkerhetsvideo?

QUIZ: Hva kan du om de 12 reisemålene?

Følg journalisten på Twitter:@reisecamillaog Instagram #reisecamilla

REISEPANELET: Bak f.v. Raymond Haase, Christine Frang, Mette Pauline Strand. Foran f.v. Gunnar Garfors, Tay-young Pak, Stine Holberg Dahl og Helge Baardseth.

Reisepanelet 2014:En gruppe med reiseglade og reisevante personer fikk i oppgave å enes om gode reisemål for året som kommer. Samlet har panelet besøkt alle verdens kriker og kroker – minst én gang.

Panelet består av:

Reiseskribent og medredaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth (70).

Butikksjef Raymond Haase (41) i reisebutikken Nomaden.

Globetrotter og student Christine Frang (26) har besøkt nesten 100 land.

Mette Pauline Strand (25) er wwoof-ansvarlig i Norge, og organiserer frivillig arbeid på økologiske gårder landet rundt. Wwoof står for World Wide Opportunities on Organic Farms.

Yngste nordmann som har besøkt alle verdens land, journalist Gunnar Garfors (39).

Globetrotter og siviløkonom Tay-young Pak (42) som er på reisefot i to år.

Frilansjournalist og fotograf Stine Holberg Dahl (42).

Les også:

Lonely Planet: Nord-Norge er et av verdens beste reisemål i 2015

Verdens mest avslappende sted? Det er i Norge

Her er tipsene du trenger for en super langhelg i Lisboa

Reisemålene i kartform: