Norge

Rekordlavt antall drepte på norske veier

I løpet av årets tre første måneder har 16 personer mistet livet i trafikken. Det er ifølge Statens vegvesen det laveste antallet på over 70 år.

Veidirektøren mener antallet trafikkdrepte kan bli enda lavere hvis alle bruker bilbelte og kjører rusfritt Foto: Hans O. Torgersen

 • NTB

I mars omkom to personer i trafikken, noe som er fire færre enn samme måned i fjor. I årets tre første måneder har 16 personer mistet livet.

– Dette er de laveste tallene vi har hatt etter et første kvartal siden vi startet å lage skikkelig statistikk. Jeg tror derfor vi må minst 70–80 år tilbake i tid for å finne så få trafikkdrepte. Tendensen over tid er krystallklar – det er stadig tryggere på norske veier, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

I 2017 omkom 107 i trafikken, noe som var det laveste tallet for et helt år på over 70 år. Ved utgangen av 2018 kan antallet bli enda lavere.

I 2015, 2016 og 2017 har Norge hatt de laveste dødstallene i Europa målt både i forhold til antall innbyggere og antall kjørte kilometer.

 • Gode veier er viktig for trafikksikkerheten: Hard vinter har gitt store hull og skader – nå skal det lappes
 • Flest menn mister livet i trafikken: Her er listen som forteller mye av årsaken

Kan bli enda lavere

– Vi er selvsagt glade for nedgangen. Men samtidig er 16 drepte i trafikken, 16 for mange. Dette handler om langt mer enn tall og statistikk. Lykkes vi med å få stadig flere til å kjøre etter forholdene og overholde fartsgrensene, kjøre rusfritt og bruke bilbelte, er gevinsten for trafikksikkerheten stor, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Flest dødsulykker så langt i 2018 har det vært i Møre og Romsdal, Troms, Akershus og Aust-Agder, som alle har tatt to dødsulykker.

Så langt i år har ingen mistet livet på veiene i Buskerud, Telemark, Vest-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane og Finnmark.

Av de 16 trafikkdrepte i årets tre første måneder var hele 12 menn.

Les mer om

 1. Trafikk
 2. Statens vegvesen
 3. Infrastruktur

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  108 omkom på norske veier i 2018

 2. OSLO
  Publisert:

  1975: 41 døde i Oslo-trafikken. 2019: Én død i trafikken.

 3. NORGE
  Publisert:

  Ti omkom på norske veier i oktober

 4. NORGE
  Publisert:

  Halvparten av dødsulykkene i juli var MC-ulykker

 5. MOTOR
  Publisert:

  De mistet sønnen i trafikken: Dette er de vanligste årsakene til dødsulykker på norske veier

 6. NORGE
  Publisert:

  Terje Moe Gustavsen er død