- Mobilovervåking i Afghanistan kan utgjøre forskjellen mellom liv og død

Det sier hovedlærer ved Forsvarets høgskole Palle Ydstebø, som har erfaring fra både Afghanistan og etterretningstjenesten.

Norge har brukt mobilovervåking for å beskytte norske soldater som har vært på krigsoppdrag i Afghanistan.

Avsløringen Dagbladet kom med om amerikansk overvåking i Norge, viste seg fort å heller handle om norsk overvåking i Afghanistan. Iallfall om vi skal tro Kjell Grandhagen, som er sjef for Etterretningstjenesten.

Han avslørte detaljer om norsk etterretning som vanligvis er topphemmelige. Etterretningssjefen fortalte at de 33 millionene telefonsamtalene Dagbladet skrev om ikke var i Norge, men hovedsakelig i konfliktområder hvor Norge har militære styrker. Eller Afghanistan som statsminister Erna Solberg sa rett ut.

Det var også snakk om et lavere antall enn 33 millionene, men likevel viste Grandhagen på grunn av Dagbladets sak en sjelden åpenhet om hva E-tjenesten egentlig driver med.

Han svarte også for første gang på spørsmålet om Norge driver overvåking av datatrafikk fra kommunikasjonskabler som krysser norske grenser. Svaret var «nei».

Vet du noe om dette? Kontakt Aftenposten journalist på e-post, send tips til vår krypterte varsletjeneste eller bruk gammeldags post

På pressekonferansen hvor Grandhagen dementerte påstandene som kom fra Dagbladet og den kjente journalisten Glenn Greenwald, sa etterretningssjefen også at denne overvåkingen hadde bidratt til å redde liv.

Det bekreftes av Palle Ydstebø, hovedleder for strategi ved Forsvarets høgskole, og med erfaring fra både Afghanistan og etterretningstjenesten.

Han sier at innsamling av slike telefondata er en av flere metoder som brukes for å skaffe informasjon om motstandere.

— Det kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Man kan for eksempel få meldinger om grupper som direkte planlegger å angripe norske styrker, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

E-tjenesten: - Tallene viser ikke amerikansk overvåking i Norge

— Omfattende kapasitet

Fungerende avdelingsleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Vegard Valther Hansen, som selv har erfaring fra etterretningstjenesten, sier det er uvanlig å gå ut med informasjon om kapasiteten og metodene slik som Grandhagen gjorde.

- Antallet er ikke overraskende, men det viser at Norge har en relativ omfattende kapasitet til å overvåke trafikkdata på utenlandske nett, sier han til Aftenposten.

Vegard Valther Hansen

Til nrk.no tidligere i dag sa han også at han synes det er «rart» at Grandhagen fortalte så detaljert som han gjorde.Hansen tror Grandhagen gikk ut med informasjonen for å rydde opp og unngå at Norges forhold til USA blir vanskelig.

— Jeg regner med at det har vært et ønske fra Regjeringen at dette skulle ryddes opp – at det skulle komme frem at fremstillingen som Dagbladet hadde, ikke var korrekt, sier han.

Han mener, som Ydstebø, at overvåkingen Grandhagen fortalte om er en viktig del av arbeidet for å støtte de norske operasjonene i utlandet.

— For å ha en så god styrkebeskyttelse som mulig, er det helt vesentlig at man har en egen kapasitet til innsamling, bearbeiding og vurdering av data, sier han.

— Informasjonen kan for eksempel handle om den politiske konteksten man opererer i – hvordan den strategiske sikkerhetssituasjonen er i Afghanistan. Den kan også handle om mer lokale trusler i de nærområdene som er de norske styrkene opererer i, fortsetter Hansen.

Bytter informasjon

Under pressekonferansen fortalte Grandhagen at de deler overvåkingsinformasjonen med NSA i USA, noe som kan forklare hvorfor detet har dukket opp i det amerikanske dokumentet.

Hansen opplyser at slik deling ofte foregår som en type byttehandel, der man gir informasjon til andre for å få noe tilbake.

— Det fungerer litt som et gammelt marked, hvis du skal få noe av verdi fra partnerne, må du ha noe som er av verdi for dem, sier han.

Les også

Dagbladet: - Må anta at E-tjenesten snakker sant

Axel Arnbak ved Universitetet i Amsterdam har forsket på etterretningssamarbeid. Han sier til Aftenposten at de har sett at enkelte etterretningstjenester også leter etter data for å dele.– Denne informasjonen blir ikke bare brukt i antiterrorovervåking, men også i økonomisk spionasje, hevder han.

PS! Glenn Greenwald står fortsatt på sitt og har hele tirsdag forsvart saken om at USA overvåker norske telefonsamtaler på sin Twitter-konto.

Hovedlærer Palle Ydstebø ved Forsvarets høgskole.