Norge

Parteringsdrapet på Ammerud: Tiltalt mann nekter straffskyld

Den eldste av de to mennene som står tiltalt for parteringsdrapet på Ammerud i 2016, nektet straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag.

En hundepatrulje ble brukt i søkene i etterkant av drapssaken i april 2016.
  • og NTB

28-åringen svarte klart nei på tiltalepunktet om drap, mens den andre drapstiltalte, en 26 år gammel mann, erkjente straffskyld.

Begge erkjente tiltalepunktet som gjelder partering av 35 år gamle Dan Johnny Myhre i april 2016.

Den tredje tiltalte i saken, en 29 år gammel kvinne, er ikke tiltalt for drap, men for å ha hjulpet til med parteringen og for ikke å ha avverget situasjonen. Hun svarte benektende på begge skyldspørsmål.

30 gram hasj

Et motiv for drapet skal være 30 gram hasj som forsvant, men påtalemyndigheten vet ikke om hasjen var borte eller ikke.

I løpet av sin forklaring tirsdag sa tiltalte, som livnærte seg av hasjsalg og møtte kundene med øks i døra, at han fant hasjen igjen.

– Det viktigste er å få belyst hva som skjedde i leiligheten. De to drapstiltalte har akkurat samme forklaring. Så mener de antakelig at de er blitt enige om hva de skal si. Noe kan tilskrives rus, men det er et spørsmål om det også er andre motiver inne i bildet, sier 28-åringens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, til NTB.

Politiet satte inn store ressurser for å oppklare drapet og parteringen av en 35 år gammel mann på Ammerud i slutten av april 2016.
Les også

Ammerud-drapet: Siktet (37) mener han deltok i «tvungent rollespill» før drapet

De to mennene er tiltalt for å ha drept Myhre med en rekke kutt og stikk i hodet og overkroppen i en leilighet på Ammerud i Oslo i april 2016. Offeret døde av blodtap og pustevansker.

26-åringen har tilstått drapet, mens den eldste har forklart at han utøvde vold mot 35-åringen, for så å trekke seg.

Aktor, statsadvokat Alvar Randa, sier til NTB at påtalemyndigheten mener det er bevismessig dekning for å tiltale 28-åringen.

26-åringens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier til NTB at hans klient har forklart at han var alene om drapet, at alt gikk i svart for ham, og at det skjedde i affekt og impulsivt.

Advokat Øyvind Bratlien og advokat Heidi Ysen før rettssaken i Oslo tingrett mot to menn som er tiltalt for å ha drept og deretter partert en 35 år gammel mann i en leilighet på Ammerud i Oslo i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Spørsmål om forvaring

I tiltalen som er tatt ut av førstestatsadvokat Katharina Rise, tas det forbehold om å legge ned påstand om forvaring for de to mennene, men ikke kvinnen.

– For to av de tiltalte vil denne saken absolutt dreie seg om forvaring. Vi tar forbehold om å legge ned påstand om forvaring på bakgrunn av de rettsoppnevnte sakkyndiges vurdering om at det er fare for ny og alvorlig vold, sier statsadvokaten.

Bratlien tror aktor vil få problemer med å få medhold i en forvaringspåstand.

– Det er ikke mange saker hvor det er gitt forvaring når tiltalte ikke tidligere er dømt for voldsforbrytelser av noen betydning, slik min klient heller ikke er. Han var i jobb til fire måneder før drapet og opplever at det som skjedde, var situasjonsbestemt. Risikoen for at noe lignende skal skje igjen, er svært liten, også statistisk sett, sier Bratlien.

I alt fire rettssakkyndige følger saken som er berammet fram til 9. mai.

Les også

Ammerud-drapet: Fraktet liket 500 meter i koffert

Ikke vinkelsliper

I tiltalen fremgår det at det blant annet ble brukt vinkelsliper for å partere liket. I sin innledning sa Randa at det var spørsmål om å låne en vinkelsliper, men utover det vil påtalemyndigheten konsentrere seg om kniver og økser.

Offerets overkropp ble funnet i en trillekoffert. Aktor sa i retten at ikke alle kroppsdeler er funnet.

Avdødes mor følger saken sammen med sin bistandsadvokat Halldis Winje. Aktor advarte mot noe av det som vil komme fram i retten, og sa at moren vil få varsel i forkant.

– Ut fra saken slik jeg kjenner den, er det en uforståelig brutalitet som har funnet sted, sier Randa.

Mor til avdøde følger rettssaken og fikk høre flere detaljer om hvordan hennes sønn var blitt tatt av dage. 28-åringen beskrev flere ganger det som skjedde som forferdelig og sa han spilte dataspill eller satt på balkongen mens parteringen foregikk fordi han ikke orket å delta.

Les mer om

  1. Drap
  2. Oslo tingrett