Norge

Sola TS ferdig reparert – seiler mot St. Petersburg

Sola har gjenopptatt normalt seilingsmønster. Ved 12-tiden fredag lettet den anker og satte kurs for St. Petersburg i Russland.

Tankskipet Sola TS under reparasjon i Gdansk i Polen.
  • Eirik Husøy
    Journalist

Siden 21. november har tankskipet Sola TS ligget til havn i Gdansk i Polen for å gjennomgå reparasjoner.

Da Sola TS og fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte, fikk tankskipet skader på baugen blant annet på et utløp for et anker på styrbord side.

Tankskipet Sola TS under reparasjon i Gdansk i Polen.

Torsdag 13. desember la skipet seg for anker utenfor Gdansk, ferdig reparert.

Sola TS vil nå gjenoppta sitt normale seilingsmønster i Østersjøen og Nordsjøen, opplyser talsperson Patrick Adamson i det greske rederiet Tsakos, som eier skipet.

Sola TS er det store, røde skifet som beveger seg nordøstover fra verftet i Gdansk. Ved 17-tiden seilte den med en hastighet av ti knop i timen.


Første stopp er havnen i Ust-Luga i Russland, 110 kilometer vest for St. Petersburg, ifølge MarineTraffic.com. Der er det anslått at tankskipet skal legge til kai julaften.

Fregatten fortsatt ikke hevet

KNM Helge Ingstad ligger derimot fortsatt under vann en og en halv måned etter sammenstøtet i Hjeltefjorden i Hordaland. Vanskelige værforhold har gjort at hevingsarbeidet har stanset flere ganger.

Kranbåten Rambiz jobber ved den havarerte KNM Helge Ingstad 27. november.

Hensyn til helse, miljø og sikkerhet, komplekse operasjoner og beregninger, i tillegg til det dårlige været, gjør at fregatten Helge Ingstad tidligst heves i januar neste år.

Kranlekteren Rambiz var i forrige uke på plass igjen. Fregatten har den siste tiden seget litt lenger ned. Det har igjen gjort at fregatten berører bunnen der fire av kjettingene skulle føres under.

Det er dermed for trangt for dykkerne å plassere det siste settet med løftekjettinger, og Forsvarsmateriell vurderer derfor andre muligheter for å løfte fartøyet i akkurat dette partiet.

Les mer om

  1. Fregatthavariet
  2. KNM «Helge Ingstad»
  3. Ulykker
  4. Havarikommisjonen