Norge

Liv Arnesens nye ekspedisjon skal krysse syv kontinenter og vare til 2030

Eventyrer Liv Arnesen er klar for sitt livs ekspedisjon. Den går over syv kontinenter og varer til 2030, da hun er 77 år.

lao_livarnesen-5_doc6mdmm2b0dld53i3g2hh-fjD2bu67WA.jpg Foto: Lars Øverli

 • Lars Øverli

Flere års planlegging. Masse penger. Åtte kvinner. Seks ekspedisjoner — og 50 millioner skoleelever. Mandag skulle endelig Liv Arnesens gigantprosjekt «Access Water» starte sin første ekspedisjon: Å følge Ganges - hinduenes hellige elv - som renner 2525 kilometer fra Himalaya til Bengalbukten.

- 2525 kilometer på Ganges. Det er svære greier?

— Ah! Om det er…

Liv Arnesen himler med øyene, lener seg bakover og lar hendene falle i fanget.

— Men det har ikke akkurat gått på skinner. Nei, mange hadde nok gitt opp.

- Har du vurdert det?

— Å ja.

- Når?

— Ved alle store tilbakeslag. Siste var i forgårs.

Hun kikker ut vinduet på hytta i Lommedalen utenfor Oslo, nervøs for å ha provosert indiske myndigheter og satt første etappe i prosjektet på spill.

Leste du journalist Miriam Lund Knapstads portrett av Liv Arnesen? Her er det

«Access Water"-prosjektet er ledet av polfarerne og eventyrerne Liv Arnesen og Ann Bancroft. Målet er å bevisstgjøre ungdom over hele verden om den globale vannkrisen.

— Dette har vært en skikkelig kattepine.

Vil finne fremtidens ledere

Liv Arnesen ser ut vinduet, mot en okergul eng. En liten flekk i naturen som hun er så glad i, og bekymret for. Hun ser det hver sommer når hun guider turister på Svalbard, isen smelter og blir mindre fra år til år. Arnesen er lei av det hun kaller hun fine dresser og tomme ord i klimasaken, og går sin egen vei.

— Mange av verdens konflikter handler om tilgang på rent vann, og flere vil det bli. Redningen ligger i forståelsen og respekten som skapes når unge på tvers av kloden snakker sammen.

I 1994, etter nesten å ha havnet i en dyp iskløft og lest Roy Jacobsen for å få urban input i all ensomheten, ble Liv Arnesen historisk. Som første kvinne gikk hun til Sydpolen alene. Foto: PRIVAT

Arnesen og Bancroft samarbeider med UNESCO og speiderbevegelsen, og ikke mindre enn 50 millioner skoleelever skal gjennom et undervisningsopplegg få leke politikere og gründere og løse klimaproblemer.Arnesen setter kaffekoppen på bordet og slår entusiastisk ut med armene.— Håpet med denne ekspedisjonen er jo å skape handlekraftige ledere, som faktisk tar grep.

Ingen billetter, ingen penger

Det har vært noen nervepirrende uker. Nattesøvnen har blitt ødelagt. Ikke bare har det vist seg vanskelig å skaffe sponsorer, selv om mange har klappet begeistret når «Access water»-prosjektet er blitt presentert. Det indiske turistministeriet som skulle skaffe flybilletter og utstede brev til sponsorer, har ikke ordnet noe som helst. Og dokumentarteamet fra USA, som de skulle dele kostnadene med, har like godt fått avslag på visumsøknaden.

- Hvorfor?

— Vi vet ikke. Men vi lurer på om det handler om Narendra Modi, som lovet å rense Ganges innen 2019 da han ble statsminister. Vi har jo sagt at vi kunne rapportere om alt som er på gang der nede. Kanskje vi mistet dem der.

- Fordi?

— Fordi det viser seg at veldig lite er på gang…

Torsdag kveld kom beskjeden om at hele ekspedisjonen utsettes i to uker på grunn av såkalte «sensitive» strekk langs Ganges hvor det er problematisk å filme.

— Det er mye som ikke går som planlagt, men nå er signalene at vi mest sannsynlig får med oss filmteamet. Det er viktig i dette kaoset, sier Arnesen som egentlig er lettet.

-Det virker som om ting kanskje løser seg for oss nå. Og i natt fikk jeg faktisk sove.

Politisk eventyr

Skjønt, det er som om det nører opp under fandvenivolskheten i henne. Dette ikke er et selvrealiserende one woman show til Sydpolen. Det er politikk, idealisme og langt fra risikofritt, i særdeleshet for åtte kvinner. Ikke bare på grunn av malaria, korrupsjon og en voldsom elv, men på grunn av menn. På store deler av turen skal teamet ha politieskorte. Så hvorfor kun kvinner?

— Dette handler jo også om kvinners rettigheter verden over. For mange er det et risikoprosjekt bare å hente vann eller gå på do.

— Men hvorfor skal akkurat dette prosjektet bety noe og ikke bare bli enda et eventyr?

— Vi har ingen garanti, men jeg har fått flere tilbakemeldinger på nett nå enn jeg fikk i alle mine år som lærer. Når vi skal jobbe med dette i så mange år på rad, med stadig nye ekspedisjoner, er jeg sikker på at det vil gjøre noe med elevene som følger oss.

– Vi burde alle være redde

Hun rusler ut på tunet utenfor hytta, forbi en snor med tibetanske bønneflagg og ut i skogen.

— Denne ekspedisjonen blir også et møte med det fremmede. Er du redd?

— Ved Sydpolen gikk jeg plutselig gjennom snøen. Jeg rakk akkurat å se ned i det svarte mørket før jeg ble rykket tilbake av pulken. Jeg hadde mareritt og våknet våt av svette i teltet, men jeg ble skjerpet. Vi burde alle være redde for situasjonen i verden nå.

Ingen vinpensjonist

I 2030 er Liv Arnesen 77 år. Men hun har ikke tenkt å pensjonere seg.

— Jeg har bekjente som skal kjøpe hus i syden og sitte på terrassen og drikke vin. Altså, herregud!

Hun ler, ber hunden Nana gi labb og belønner henne med en godbit.

— Nei, jeg blir nok aldri pensjonist. Det er ikke meg.

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Trenerlegenden fikk en uventet beskjed om statue: – Jeg føler på stoltheten

 2. SPORT

  Da Skiforbundet bestemte seg for å få frem flere kvinner, skjedde en dramatisk økning

 3. A-MAGASINET

  Var Roald Amundsens evner som husmor den egentlige grunnen til at han nådde Sydpolen?

 4. SPREK

  Fikk de ansatte til å gå og gå: Nå har sykefraværet gått drastisk ned og trivselen markant opp

 5. A-MAGASINET

  De lyver ikke nødvendigvis, de som skildrer naturopplevelser. Men de forteller aldri hele sannheten.

 6. A-MAGASINET

  Jens Kvernmo har valgt bort A4-livet