Norge

Elden med kritikk rettet mot Aftenposten: – Hun fikk dårlige råd

Tidligere Aftenposten-journalist Ragnhild Ås Harbo anmeldte fredag en annen journalist for overgrep. Hennes advokat er kritisk til rådene hun fikk fra sjefene i Aftenposten, da hun fortalte om hendelsen.

Advokat John Christian Elden bistår tidligere Aftenposten-journalist Ragnhild Ås Harbo
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

I kjølvannet av metoo-kampanjen skrev tidligere Aftenposten-journalist Ragnhild Ås Harbo på Facebook om et angivelig overgrep fra en journalistkollega i et annet mediehus.

Hendelsen skjedde da Harbo var på en reportasjereise for Aftenposten for flere år siden. Fredag anmelde Harbo forholdet.

Harbos advokat, John Christian Elden, sier til VG at Harbo først lot være å gå videre med saken etter «dårlige råd fra sjefene i Aftenposten.

– Hun mener hun fikk dårlige råd av sjefene, om å feie det under teppet, og vil komme seg videre i livet uten å tenke på hva hun burde gjort, sier Elden til VG.

NRK skriver at Elden har sendt et brev til Aftenpostens eier Schibsted, der han ber om en redegjørelse for hvordan avisen håndterte saken da Harbo først opplyste om forholdet.

– Aftenposten sa at de skulle støtte meg dersom jeg valgte å anmelde, men de fortalte meg samtidig at saken trolig ville bli henlagt av politiet, og at det ville bli tungt for meg. Derfor valgte vi ikke å anmelde, sa Harbo til NRK fredag.

I forbindelse med #metoo-kampanjen, ble det arrangert debatt på Brygg. Her innledet Ragnhild Ås Harbo. Hun har nå anmeldt en journalist fra et annet mediehus for overgrep.

Elden: Blir ikke et mørketall

Forholdet som nå er anmeldt, ligger flere år tilbake i tid og er i utgangspunktet strafferettslig foreldet.

Elden mener det er viktig å anmelde forholdet, selv om saken trolig ikke får noen strafferettslige konsekvenser.

– Hun ønsker at hennes forklaring skal komme frem og at saken skal bli registrert hos politiet. Når du anmelder et forhold, kommer det inn i kriminalstatistikken, det blir ikke et mørketall, sa han fredag.

Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, sier til VG at Aftenpostens mål var å få arbeidsgiveren til den anmeldte mannen å gi en formell reaksjon.

Aftenposten: Støtter politianmeldelse

Espen Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten, sier til VG at den juridiske vurderingen var at saken ville blitt henlagt. Men at Aftenposten støtter og støttet en politianmeldelse av saken.

– Vi var opptatt av at Harbo skulle ha et realistisk bilde av hva som kunne møte henne i en etterforskning og eventuell rettssak.

Aftenpostens sjefredaktør skriver i et svar til VG at Aftenpostens jurist hadde omfattende kontakt med personalansvarlige i den nå anmeldte mannens bedrift.

«Målet fra vår side var å få arbeidsgiver til å gi en formell reaksjon. Her hadde bedriften mannen er ansatt i en rekke muligheter fra skriftlige advarsel til avskjedigelse.»

«Det ble videre arrangert et møte mellom mannen og Harbo støttet av vår konsernadvokat. Målet var å få mannen til å ta ansvar.»

Mannen som er anmeldt og sjefredaktøren i mediehuset der han jobber, ønsker ikke å kommentere saken til VG.

Les mer om

  1. Aftenposten
  2. Espen Egil Hansen
  3. John Christian Elden
  4. Overgrep