NRK: Innkjøpsdirektør mener flere rutiner trolig er brutt i cyanid-forsvinningen

Lørdag ble det kjent at en varebil med en cyanid-last var på avveie. Helseforetaket Sykehusinnkjøp mener at flere rutiner for legemiddelhåndtering trolig er brutt.

Politiet etterlyser en Mercedes Sprinter som ble stjålet fra Lørenskog stasjon. Bilen er en 2018-modell med registreringsnummer CV 88344. Lasten inneholder medikamenter til sykehus i Norge, inkludert en beholder med det svært giftige stoffet cyanid.

– Reglene for både frakt og oppbevaring av legemidler er trolig brutt, sier Bente Hayes, innkjøpsdirektør i helseforetaket Sykehusinnkjøp, til NRK.

Hun er dermed ansvarlig for innkjøp av legemidler for alle de norske helseforetakene.

Hayes mener det er flere ting som skurrer i saken.

Mandag morgen var varebilen fortsatt ikke funnet, opplyser Øst politidistrikt. Politiet har heller ingen mistenkte i saken, som etterforskes som et grovt tyveri.

Legemidler skal oppbevares i biler som kan sikre stabil temperatur, opplyser Hayes. Innkjøpsdirektøren stiller spørsmål ved at lasten ble fraktet i biltypen Mercedes Sprinter.

– Det høres helt merkelig ut å levere denne typen varer i en Sprinter. Transportører av legemidler kjører vanligvis med termobiler som tåler både varme og kulde. Så her må det være en leverandør som har et problem med sin leveranse, sier Hayes til NRK.

Etter regelverket skal et kjøretøy med slik last være innelåst ved omlasting, ikke stå forlatt på en parkeringsplass, som denne bilen var.

Eieren av bilen vil ikke kommentere Hayes’ utspill overfor NRK.

Cyanid på avveie

Den stjålne varebilen, som blant annet fraktet en beholder med det svært giftige stoffet cyanid, er søndag fremdeles ikke funnet av politiet.

– Når beholderen med cyanid er funnet, vil vi undersøke om transporten er gjennomført i henhold til regelverket, sa politiadvokat Berit Brekke Risbakken til Aftenposten tidligere søndag.

Cyanid er livsfarlig for mennesker, bare i ørsmå mengder.

– Det er et uhyre farlig stoff hvis det havner i gale hender, sa lege og medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen, i Statens legemiddelverk til Aftenposten i går.

Varebilen forsvant onsdag. Politiet ble klar over at det var cyanid i bil fredag og gikk ut med en etterlysning av varebilen lørdag. Politiet har ikke villet svare på hvorfor det tok så lang tid før det ble gjort offentlig kjent.

Saken oppdateres.