– Trident Juncture øker risikoen for at Norge blir en krigsskueplass

I flere norske byer demonstreres det mot NATO-øvelsen Trident Juncture. – Den minner om en okkupasjon, sier en av frontfigurene i aksjonen.

16. oktober: Soldater fra US Marines ankommer Værnes for å delta på øvelsen Trident Juncture. US Marines skal også delta i en øvelse i Troms som går parallelt med NATO-øvelsen.

Geir Hem (68) er frontfigur i Oslo for Aksjon mot NATO-øvelsen Trident Juncture.

Han og en rekke andre fredsaktivister og politiske aktører reagerer sterkt på storøvelsen som i ukene som kommer vil prege Norge, der over 50.000 norske og allierte soldater og 10.000 kjøretøyer skal delta.

Det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman ble i siste liten påmeldt, og fly fra hangarskipet deltar i en storstilt skyteøvelse i Troms som går parallelt med Trident Juncture.

Hem forteller at aksjonen, som har som ambisjon å bli nasjonal protest mot den pågående storøvelsen, spenner fra Norges fredslag, Norge ut av NATO og Bestemødre for fred, til Blitz, SV, Rødt og LO i Oslo.

Lørdag ettermiddag 19. oktober ble det demonstrert i Trondheim. Lørdag 26. oktober var det Bergen, Kristiansand og Oslo sin tur, med tog fra Jernbanetorget i hovedstaden, appeller og et kulturarrangement i Spikersuppa.

– Fredsbevegelsen er dessverre mye mindre enn på 1980-tallet, da de store protestene kunne samle en halv million underskrifter mot atomvåpen, sier Geir Hem.

– Vi må bygge opp forsvaret vårt

Hem er ikke imot at Norge skal ha et forsvar, men mener at et virkelig forsvar som skal sikre vår selvstendighet, må bygges opp, ikke ned.

– Så lenge NATO i dag bidrar til økt spenning, opprusting og til å øke risikoen for at Norge blir en krigsskueplass, bør vi søke nøytrale allierte, som Sverige og Finland, sier Hem og legger til:

– Trident Juncture bidrar ikke til trygghet, sikkerhet, uavhengighet og forsvar, slik vi blir fortalt, men til opprustning, ustabilitet, usikkerhet og økt risiko for krig.

Hem er klar i sin tale: – Forsvaret og Regjeringen snakker om en «sikkerhetsgaranti». Jeg mener at øvelsen skaper avhengighet av NATO og USA, og at den blir en garanti for usikkerhet.

Canadisk militærmateriell ankommer Orkanger havn 1. oktober.

– En trening i underdanighet

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi vil stoppe det vi ser på som en krigsøvelse. Ikke siden den annen verdenskrig har det vært flere utenlandske soldater på norsk jord. En øvelse med 50.000 soldater minner om en okkupasjon. Våre egne soldater utgjør bare 10 prosent. Det er nå tre ganger så mange amerikanske soldater som norske soldater i landet. Øvelsen åpner for at Norge blir en slagmark og krigsskueplass for konflikter som ikke har med vår selvstendighet å gjøre.

Ordfører Ole Gustav Narud fra Åmot kommune besøker Rødsmoen skytefelt der over 5000 tyske soldater skal bo under Trident Juncture 2018.

– Burde Norge takke nei til NATO-øvelser i Norge?

– Jeg synes det er uklokt og farlig provoserende å legge øvelsen til Norge, som har grense mot Russland.

– Er det feil å trene på forsvar av Norge?

– Ikke i prinsippet. Jeg er ikke pasifist. Et forsvar i ordets rette forstand trenger trening. Men Trident Juncture blir en trening i underdanighet, som viser USAs styring av NATO.

– Vi må vise at vi er klare til å forsvare hver kvadratmeter av Norge, sier tidligere hærsjef, FN-utsending og vinner av Fritt Ords pris, Robert Mood. Hva tenker du om det?

– Jeg er enig. Men her åpner vi for at hver kvadratmeter kan bli en slagmark, sier Hem.

– Som å slå en mygg med slegge

– Hva tenker du om at Russland ruster opp ved å gjenopplive baser og etablere en ny arktisk brigade på sin side av grensen mot Norge?

– Det er nettopp et bevis på opprustingskappløpet. Jeg er ingen tilhenger av Russlands myndigheter. Men NATO er så overlegent landet i militær slagkraft og pengebruk på forsvaret at Trident Juncture blir som å bruke slegge mot en mygg, sier Hem.

– Hvorfor skal Norge trekkes inn og bli et skytefelt for en rivalisering innen maktpolitikk? Det burde i stedet satses på dialog og folk til folk-samarbeid, sier han.