Norge

Revisorforeningen mener det er på tide å endre systemet etter reiseregningsjuks på Stortinget

– Jeg tror du skal lete lenge i dag før du finner tilsvarende ordninger i privat sektor, sier administrerende direktør i Revisorforeningen, Per Hanstad.

Administrerende direktør i Revisorforeningen, Per Hanstad. Foto: Morten Brakestad / Revisorforeningen

 • Eirik Husøy
  Journalist

Stortinget har en ordning der representantene får lov til å levere egne reiseregninger uten at det godkjennes av en overordnet og uten dokumentasjon.

Dette har stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) vedgått at han har misbrukt. Aftenposten har dokumentert at han har fått utbetalt minst 36.000 kr for reiser han ikke har vært på. Den totale summen for udokumenterte reiser er 290.000.

– Jeg tror du skal lete lenge i dag før du finner tilsvarende ordninger i privat sektor, sier administrerende direktør i Revisorforeningen, Per Hanstad.

– Det er jo heller ikke første gang denne type problemstilling kommer opp i Stortinget. Det må vel nå være på tide at også Stortinget innfører et system hvor reiser godtgjøres basert på faktiske kostnader dokumentert med kvitteringer. Da unngår en å komme opp i slike situasjoner, sier Hanstad.

 • Les hele saken om Keshvaris reiseregningsjuks her: Frp-profil leverte fiktive reiseregninger. Utgifter på 290.000 mangler dokumentasjon.

Tillitsbasert system

Stortingets direktør Marianne Andreassen mener at saken er alvorlig. Stortingsdirektøren sa til Aftenposten i går at Stortinget har et system for reiseregninger som i all hovedsak ligner det man har i staten. Men forskjellen er at en overordnet ikke godkjenner regningene.

– Systemet fordrer at stortingsrepresentantene oppgir korrekt reisemål. Det er et tillitsbasert system som derfor ikke fullt ut kan forhindre uærlighet.

– Kan det være aktuelt å endre regelverket?

– I lys av en slik sak, så kan det være naturlig å vurdere nye, generelle tiltak, men nå er vår oppmerksomhet på å få saken belyst, sier Andreassen.

Stortingets direktør Marianne Andreassen. Bildet er tatt i vandrehallen på Stortinget 23. september i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– For å unngå misbruk: Bør stortingsrepresentantene få sine reiseregninger attestert av en overordnet før den sendes inn til Stortingets administrasjon?

– Denne saken aktualiserer en vurdering fra vår side om vi må se gjennom regelverket på nytt. Men det må eventuelt skje i et samarbeid med politikerne fordi det her ikke er snakk om et ordinært arbeidsgiver- og arbeidstagerforhold. Representantene er folkevalgte og står til ansvar for sine velgere. Administrasjonen er ikke stortingsrepresentantenes overordnede. Vi forvalter det regelverk Stortinget fastsetter, sier Andreassen.

Beklager dypt

Mandag avslørte Aftenposten at stortingsrepresentant Mazyar Keshvari siden høsten 2016 har fått utbetalt penger for en rekke reiser som ikke har funnet sted.

Han ga en uforbeholden unnskyldning etter å ha blitt konfrontert med Aftenpostens funn og erkjenner at han har gjort feil.

«Han innser det han har gjort er uakseptabelt og er svært preget av dette. Han beklager dypt overfor både partikolleger, kolleger på Stortinget, velgere og skattebetalere for feilene han har begått og misbruket av tilliten han har fått», skrev hans advokat Arve Lønnum i en e-post til Aftenposten.

Les mer om

 1. Stortingsregnskapene
 2. Stortinget
 3. Politikk
 4. Fremskrittspartiet (Frp)

Stortingsregnskapene

 1. POLITIKK

  Høyesterett skjerper straffen etter falske reiseregninger – Keshvari dømt til 11 måneders fengsel

 2. POLITIKK

  Høyesterett skal behandle saken mot bedrageridømte Mazyar Keshvari

 3. POLITIKK

  Høyre bruker mest offentlige penger på fest og moro

 4. NORGE

  Keshvari fikk syv måneders fengsel

 5. POLITIKK

  Ett år siden Ap-politiker ble anmeldt for falske reiseregninger – politiet har fremdeles ikke konkludert

 6. POLITIKK

  Jukset med reiseregninger på Stortinget – nå er ankesaken mot den tidligere politikeren avlyst