Faten Mahdi Al-Hussaini: - Kommer ikke til å stoppe selv om jeg får hundre hatmeldinger
«Måtte Allah forbanne deg, ditt shiasvin. Måtte du bli et offer for ISIL», heter det i én av meldingene Faten Mahdi Al-Hussaini har fått etter talen sin.
LES OGSÅ: Her er appellen hun holdt foran Stortinget
Dagen etter at 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini slo fast at «halshugging og voldtekt er ikke å følge islam. Det er å følge djevelen», er hun tilbake foran Stortinget.
— Jeg ble ganske rørt da jeg sto der og så at så mange ønsket å stå sammen mot urett, terror og ekstremisme og markere avstanden til IS og Profetens Ummah. Jeg følte meg så stolt og tenkte «dette er det Norge jeg ønsker å leve i», sier Al-Hussaini.
Hun var en av initiativtagerne til demonstrasjonen som
samlet rundt 5.000 mennesker i går, og imponerte med sin tydelige og tøffe tale
.
— Jeg har alltid vært en som tar ordet, og jeg blir kalt for «den frekke» blant folk. Jeg er ikke redd for å stå frem, og kan være personen som tar det første steget, sier hun.
(saken fortsetter under videoen)
Her setter Faten (19) ekstremistene på plass:
«Måtte du bli et offer for ISIL»
Etter demonstrasjonen har det ikke vært mye søvn på 19-åringen.
— Jeg har fått veldig, veldig mange positive tilbakemeldinger, og har forsøkt å svare på alle. Så har det vært et par dårlige hatmeldinger også. Men det gjør meg ingenting, sier hun.
«Måtte Allah forbanne deg, ditt shiasvin. Måtte du bli et offer for ISIL og håper vi ser deg på dommedagen med de hyklerne som sto der med deg i går», heter det i den ene av meldingene.
— Jeg tenker at det er slike folk jeg kjemper mot. Når jeg ser at de virkelig blir provosert, blir jeg bare mer motivert. Selv om jeg får hundre hatmeldinger eller blir slått ned på gaten, vil jeg ikke stoppe, sier Al-Hussaini.
- Et stort bevis
Al-Hussaini er norsk-iraker og bor på Tveita i Oslo. Hun har vært engasjert i flere politiske ungdomspartier og organisasjoner, og har alltid vært opptatt av politikk og menneskerettigheter, slik hun selv sier.
Til vanlig tar hun opp fag ved Sonans, etter at hun var ferdig på Bjørnholt videregående skole i Oslo i 2013. Hun planlegger å studere menneskerettigheter og politikk neste år, sannsynligvis i London.
Da hun så Facebook-eventet om demonstrasjonen, tok hun kontakt og meldte seg som en av organisatorene.
— Jeg tenkte «Herregud, så bra initiativ». Jeg tok kontakt og det viste seg at det var flere som ville bidra, så vi ble en gruppe som laget dette. Men vi visste aldri at det skulle bli så bra, og at så mange skulle møte opp.
Hun forteller at norsk muslimsk ungdom er lei av hele tiden å bli forbundet med ekstremisme.
— Dette er et stort bevis på at norske ungdommer er fornuftige og tør å stå opp mot IS og andre ekstremistiske krefter, sier Al-Hussaini.
Blir kalt vantro
Hun vedgår at det er kontroversielt i en del muslimske miljøer å ta så tydelig avstand som hun gjorde i går.
— Det er mange som jeg skjønner at har en ekstremistisk tankegang, og vegrer seg for å ta avstand fra IS. Når jeg argumenterer mot dem, kaller de meg «vantro». Det er veldig trist, sier Al-Hussaini.
Hun mener noe av det viktigste unge muslimer kan gjøre, er å ytre seg.
- Vi får ikke så mye oppmerksomhet i mediene. Men det er også fordi mange ikke gidder å komme frem i mediene. Vi lar heller folk som Profetens Ummah få snakke. Vil du at stemmen din skal bli hørt, må du være en del av samfunnet, ta utdannelse og stå frem.
Hun oppfordrer flest mulig av andre som frykter å stå frem på grunn av hets, til å overvinne frykten.
— Hvis det du sier er det du tror på, hva har du egentlig å frykte? Det er sikkert mange i Norge som er flinkere enn meg til å snakke, som må stå frem. De kan ikke sitte hjemme og forvente at noen andre skal snakke for dem, sier Al-Hussaini.
Har vært i Irak i år
Hun har selv vært i Irak en rekke ganger, senest tidligere i år.
— Jeg dro ned fordi søstrene mine var der for å lære arabisk. Da opplevde jeg et land i frykt, kister som ble båret i gatene og flyktninger som hadde vandret gjennom ørkenen i 15 dager. Noen var tvunget til å overgi seg til IS. Samtidig er ikke nasjonen i splittelse. Folk på tvers av religion står sammen mot IS og åpner husene sine for hverandre, sier Al-Hussaini.
Hun er provosert over Profetens Ummahs forherligelse av IS, og mener de har en sentral rolle i spredningen av ekstremistisk tankegods i Norge.
— Mange er blitt hjernevasket av Profetens Ummah, men jeg tror de fleste fornuftige muslimer forstår at IS ikke representerer islam og har noe med religionen å gjøre, sier Al-Hussaini.
- Hvordan blir man hjernevasket av Profetens Ummah?
— Hvis en 15-åring får vite at han er verdens beste gutt, vi skal ta vare på deg og gi deg alt du trenger, er det en god måte å starte en hjernevask på. De tiltrekker seg ungdom og mennesker som ikke bruker fornuften og kanskje ikke vet hva de skal gjøre med livet sitt, sier Al-Hussaini.
Inspirert av døde onkler
Hun tror dette er årsaken til at noen drar ned og kjemper med IS, og mener det norske samfunnet må reagere sterkere.
- Har du vært med IS og drept mennesker, bør du bli fratatt statsborgerskapet og straffes. Det er kriminelt, sier Al-Hussaini.
Hun sier at hun henter motet sitt fra onklene hennes, som døde i kamp mot Saddam Husseins regime i Irak.
— Jeg henter også inspirasjon fra Profetens barnebarn Zainab. Hun sto opp mot tyranner og holdt den beste talen en kvinne noen gang har holdt. Det gir meg mot og styrke, sier Al-Hussaini.
KOMMENTAR: