Høyre vil spandere buss og bane på studenter som melder flytting til Bergen

Bergen Høyre vil tilby ett studieårs gratis kollektivtransport til alle studenter som melder flytting til byen.

Høyre vil tilby gratis Skyss-kort til studenter som melder flytting til Bergen.

Bakgrunnen er at mange studenter bor i Bergen uten å være folkeregistrert der, noe som gjør at kommunen går glipp av innbyggertilskuddet.

– De bruker kommunale tjenester på lik linje med andre innbyggere, mens hjemkommunen får tilskuddet, forklarer student og bystyrerepresentant for Høyre, Anine Frølich, til Bergens Tidende.

Innbyggertilskuddet betales av staten og er basert på folkeregisteret. I dag er tilskuddet på cirka 23.000 kroner i året pr. innbygger.

Lønnsom ordning i Kristiansand

Som en gulrot for å få studentene til å melde flytting, ønsker partiet å kunne tilby dem gratis månedskort på buss og bybane i ett studieår. Bystyret i Bergen er nå i gang med å utarbeide et forslag.

Kommunestyret i Kristiansand vedtok i fjor å gi gratis busskort til studenter som meldte flytting. 1930 studenter benyttet seg av tilbudet. Telemarksforskning har beregnet at kommunen tjente 20,3 millioner i 2017 som følge av kampanjen.

Høyres forslag i Bergen gjelder kun studenter som i dag er folkeregistrert i kommuner utenfor Hordaland for å unngå at nabokommunene taper store inntekter.