Sørlandssenter-drapet: Aktor ber om 11 års fengsel

Jenta (16) som er tiltalt for knivdrapet på Sørlandssenteret i Kristiansand i fjor, bør dømmes til 11 års fengsel, mener aktor.

Drapet skjedde på Sørlandssenteret i Kristiansand i juli i fjor.

Ifølge Fædrelandsvennen tok aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, utgangspunkt i en fengselsstraff på 12 år.

– Hun skal ha ett års fradrag for tilståelse, sa han i prosedyren sin i Kristiansand tingrett mandag.

Tallaksen mener at tiltalte hadde til hensikt å drepe.

Marie Skuland (17) ble knivdrept inne på Sørlandssenteret i Kristiansand i fjor.

– Hun planla å drepe nettopp på Sørlandssenteret, sa han.

Aktor viste blant annet til at jenta så filmer med virkelige knivangrep, samt at hun leste om kniver og bruk av dem og om andre drapssaker.

– Handlingene var kaldblodige, følelsesløse og feige, sa aktoren.

Hevder tilregnelighet

I prosedyren viste han til de sakkyndiges uttalelser og understreket at det ikke er grunnlag for å hevde at jenta var utilregnelig. Han trakk også fram at jenta langt på vei har erkjent de faktiske forholdene, men ikke gitt noen uforbeholden tilståelse.

Statsadvokat Jan Tallaksen er aktor i saken.

Det var 26. juli i fjor at den da 15 år gamle jenta tok en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret i Kristiansand og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret.

Den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland døde av skadene hun ble påført. En da 23 år gammel kvinne ble kritisk skadet. Det var ingen forbindelse mellom tiltalte og ofrene i forkant av drapet.

Barnevernets omsorg

Jenta som sto bak, er tiltalt for drap og drapsforsøk. Hun er i barnevernets omsorg og var i forkant av drapet inn og ut av en rekke forskjellige institusjoner. I tiden før drapet sto hun bak flere alvorlige hendelser, med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har konkludert med at jenta ikke fikk forsvarlig hjelp og behandling, verken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.


Les rettskommentator Inge D. Hanssens dekning av rettssaken: