Norge

Minst ti barn fornærmet i stor overgrepssak på Østlandet

To kvinner og tre menn på Østlandet er siktet i saken som strekker seg over flere politidistrikter og har vært etterforsket siden i fjor høst.

Statsadvokat Nina Prebe bekrefter at de har fått saken. De skal nå vurdere om det blir tatt ut tiltale mot de fem siktede.
  • Ntb
  • Mathias Vedeler
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Personene skal være siktet for flere konkrete seksuelle overgrep mot barn, meldte Drammes Tidende lørdag.

Ifølge VG mener politiet at minst ti barn er fornærmet i saken.

– Det er mange fornærmede i denne saken. Jeg vil ikke kommentere relasjonen mellom de fornærmede og de siktede, men det er et tosifret antall barn som er fornærmet i saken, sier politiadvokat Monica Hanø i Søndre Buskerud politidistrikt til avisen.

Saken omfatter også siktelser for såkalt «grooming», som gjerne betyr forberedelser til senere seksuelle overgrep, og produksjon og spredning av overgrepsbilder av barn.

  • Vet du noe om denne saken? Tips vår journalist.

Under ti år

Politiadvokat Monica Hanø ved Søndre Buskerud politidistrikt bekrefter at fem personer er siktet.

Politiet har allerede jobbet med saken i lang tid og pågrep tre personer i fjor høst, men de graverende siktelsene er ikke blitt kjent før nå. Politiets etterforskning avdekket at saken hadde forgreining til flere politidistrikt og ytterligere to personer ble senere siktet. De fem siktede, tre menn og to kvinner, er alle i 20-30-årene og hjemmehørende i Søndre Buskerud, Nordre Buskerud og Romerike politidistrikter.

Fire av de fem har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet. Den siste, en av kvinnene, er siktet for produksjon og spredning av barnepornografisk materiale.

Politiet ønsker ikke å spesifisere hvilke paragrafer i straffeloven de andre er siktet for. De vil heller ikke si noe om hvor mange barn det skal være snakk om, alderen på barna eller de siktedes relasjon til barna.

Ifølge Drammens Tidende erfarer skal det være snakk om seksuelle overgrep mot to barn under ti år, som er i familie med en av de siktede.

Ferdig etterforsket

Politiet er ferdig med å etterforske saken og har sendt sin innstilling til statsadvokaten, som skal avgjøre om det blir tatt ut tiltale. Statsadvokat Nina Prebe bekrefter at de har fått saken.

– Jeg kan bekrefte at saken er kommet inn til oss. Jeg kan også bekrefte at det er flere siktet og at saken går på tvers av politidistriktene. Utover det kan jeg på dette tidspunktet ikke gi ytterligere opplysninger, sier Prebe til Drammens Tidende.

Les også

  1. Flere hundre pågrepet i britisk pedofiliaksjon

  2. Tenåring dømt for overgrep mot barn

  3. Sørlending siktet for overgrep mot flere barn