Norge

Stort søk etter savnet besetningsmedlem fra KV Nordkapp

Et besetningsmedlem på kystvaktskipet Nordkapp er savnet i Barentshavet. Et større søk er satt i verk. Den savnede er en vernepliktig mann.

KV Nordkapp fotografert i 2011.
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist
  • og NTB

Hovedredningssentralen Nord-Norge ble varslet like etter klokken 10 lørdag formiddag.

Lørdag kveld ga Hovedredningssentralen beskjed om at dårlig sikt hindret søk fra lufta.

– Sysselmannens helikopter nummer to blir derfor ikke satt inn, og Kystverkets fly returnerer til fastlandet. Det blir vurdert løpende om endringer i været gjør at det settes inn fly igjen, heter det i en pressemelding.

Besetningsmedlemmet ble sist sett om bord ved midnatt. Det er likevel sannsynlig at den savnede var om bord i 2.30-tiden natt til lørdag, opplyser redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Aftenposten.

Skipet var da 93 kilometer nord-nordvest av Bjørnøya. Siden den tid hadde skipet forflyttet seg 130 kilometer sørøstover, til like øst for Bjørnøya.

Den savnede er en vernepliktig mann, opplyser kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret Endre Barane til Aftenposten.

Hovedredningssentralen satte umiddelbart i gang et koordinert søk etter besetningsmedlemmet. Mens KV Nordkapp har søkt langs sin egen rute nordover, har kystvaktfartøyet Barentshav søkt sørover langs ruten.

– Det er iverksatt et søk langs strekningen fartøyet har beveget seg siden sist vedkommende ble sett, sier redningsleder ved Hoverredningssentralen Nord-Norge, Frode Iversen, til Aftenposten.

Et Orion-fly fra Andøya er på vei for å delta i søket etter et besetningsmedlem som er savnet fra kystvaktskipet Nordkapp i Barentshavet. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Fiskefartøy deltar i søk

Fra Svalbard har Sysselmannens helikopter deltatt i søk. Kystverkets fly fra Bodø deltar, og lørdag ettermiddag dro et Orion-fly fra Andøya. Dessuten er Sysselmannens fartøy Polarsyssel i transitt fra Longyearbyen.

Kystradio Nord har videresendt nødmeldingen, og flere sivile fartøy fra både Norge og Russland har respondert. Totalt deltar 15–20 fiskefartøy

Rundt 50 om bord

Om bord på KV Nordkapp var 50 personer, hvorav 20 befal og 30 vernepliktige, ifølge Barane.

– Da den savnede ikke ble funnet på morgenen, ble det satt i gang såkalt rullemønstring. Det vil si at alle møtes på én bestemt plass. Prosedyrene er da slik at man gjennomsøker hele fartøyet. Da han fortsatt ikke ble gjort rede for, ble det slått alarm og gitt beskjed til Hovedredningssentralen om mulig mann over bord, sier Barane.

Han sier har aldri vært utfor et tilsvarende tilfelle.

– Jeg har vært i Kystvakten siden 1989 og aldri hatt en sånn sak, sier han.

Det skal ikke ha vært helikopter om bord på KV Nordkapp.

Søkeområdet er beregnet til å være ca 2000 kvadratkilometer - et område tilsvarende litt større enn tidligere Sør-Trøndelag fylke.

Les mer om

  1. Nordkapp
  2. Hovedredningssentralen
  3. Longyearbyen
  4. Barentshavet
  5. Kystvakten