Norge

Her er det du aldri ser - Månens bakside

Du tar den som en selvfølge. Men har du tenkt over at du aldri ser baksiden av Månen?

 • Terje Avner

Et av verdens mest solgte musikkalbum er Pink Floyds Dark side of the Moon . Litt mystisk, litt depressiv. Nå er for så vidt alle sider av Månen tidvis mørke, det vil si uten sollys. Men ofte snakker vi om Månens mørke side og skjulte side i samme åndedrett. Månen viser oss nemlig bestandig bare ett ansikt. Den skjuler baksiden.

Første gang vi så Månens bakside var på bilder tatt av Luna 3 i 1959.

Først fotografert i 1959Så lenge det har vært mennesker på Jorden, har vi tittet opp på Månen. Men helt frem til 1959 ante vi ikke hvordan Månens bakside ser ut. Da ble den hastig fotografert av den sovjetiske sonden Luna 3.

Selv på et heller dårlig bilde i gråtoner så vi at noe var fundamentalt annerledes enn siden vi kjenner så godt. I stedet for de store mørke sletteområdene, kalt hav — eller Mare på latin - var det tett i tett med kratre. Blant disse er enorme Sydpol-Aitkenbassenget. Med en diameter på 2500 km og dybde på 13 km er det det største nedslagskrateret vi kjenner i hele solsystemet vårt.

Bare 27 mennesker har sett den med egne øyne

Apollo 8 var det første bemannede romskipet som la seg i bane rundt Månen. Det skjedde i slutten av 1968. De tre astronautene om bord - Frank Borman, Bill Anders og Jim Lovell - var de første menneskene som så Månens bakside med egne øyne.

I 1968 rundet Apollo 8 Månen. Astronautene om bord var de første som så Månens bakside med egne øyne. De så dessuten en nydelig «jordoppgang». NASA

Siden er det bare ytterligere 24 NASA-kollegaer i Apollo-programmet som har opplevd det samme. Og det blir lenge til neste gang.Derfor har NASA produsert en video som plasserer deg og meg i et fast punkt utenfor Månen, slik at vi skuer mot Månen med Jorden i bakgrunnen. De kaller den «A view from the other side». Videoen bygger på tusenvis av observasjoner foretatt av sonden Lunar Reconnaissance Orbiter. Se videoen øverst i denne saken.

Se også video : Apollo 8, første bemannede ferd rundt Månen

Derfor ser vi (nesten) bare forsiden

Månen har en såkalt bunden rotasjon. Det vil si at den tiden den bruker på et omløp rundt Jorden er helt lik den tiden den bruker på å rotere én gang. Samtidig har den imidlertid det som kalles en librasjon — det betyr enkelt sagt at den vugger litt. Det fører til at vi fra Jorden over litt tid faktisk kan observere litt mer enn halvparten - 59 prosent - av overflaten.

Månens bane rundt Jorden er ikke sirkelrund, derfor varierer avstanden mellom Jorden og Månen fra ca 360.000 kilometer til 405.000 kilometer.

Les også:

10 myter om Månen

Slik vil ESA 3D-printe en base på Månen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Romfart

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Første bilde tatt på månens bakside

 2. A-MAGASINET

  I år er det 50 år siden de første menneskene landet på Månen. Nå vil «alle» tilbake.

 3. NORGE

  NASA tok en drastisk beslutning. Nå er det 50 år siden de første menneskene reiste til Månen.

 4. VERDEN

  Kina skal sende silkeormer og blomster til månens bakside

 5. NORGE

  Travel førjulstid for NASAs forskere: Sender astronauter til romstasjon og sonde til Solen

 6. VERDEN

  «Houston, Stillhetens hav her. Ørnen har landet!»