Ikke spor av Aleksander den store i graven

Det er funnet skjelettrester etter fem mennesker i «Aleksander-graven» i Hellas - men ikke et spor av Aleksander den store.

Gravanlegget i greske Amfipolis er stort og påkostet - og fra Aleksander den stores tid. Nå er det påvist skjelettrester etter fem personer i et av gravkamrene.
  • Terje Avner

En hel verden har fulgt utgravingen av en enorm grav i Amfipolis i Hellas som ble datert til 300-tallet før Kristus. De mest optimistiske håpene gikk ut på at det kunne være selveste erobringskongen, Aleksander den store, som ligger begravet der. Så langt er det ikke funnet belegg for dette.

Skjelett etter en ca. 35 år gammel mann. Aleksander den store var 32 år da han døde, men det finnes ikke bevis for å knytte skjelettet til erobrerkongen.

Skjelett etter fem personerI november ble det meldt om funn av et skjelett etter en mannsperson i graven. Nå viser det seg at det er påvist skjelettdeler etter hele fem personer, men det har ikke vært mulig å si mer om hvem disse menneskene var:

Person 1 : Fragmenter av kraniet, arm, ben og ryggsøyle etter en kvinne, ca. 60 år gammel, og 1,57 meter høy.

Person 2 : Fragmenter av skulder, hofte, arm og ben som har tilhørt en ca. 35 år gammel mann, 1, 68 meter høy. Benrestene viser spor av knivskader.

Person 3 : Fragmenter av armer og ben fra en ca. 45 år gammel mann, 1,62 meter høy. Gamle våpenskader i håndleddet.

Person 4 : Fragmenter av ben etter et nyfødt barn.

Person 5 : Ni små benfragmenter etter en kremert voksen person.

Her kan de se flere detaljer om hvert enkelt skjelettfunn.

Fortsatt uutforskede områder

— Vi har kunnet identifisere en omtrentelig biologisk alder samt kjønn. Kanskje kan fremtidige arkeologiske analyser fortelle oss mer, sier antropolog Christina Papageorgopoulou til live.science.com.

Undersøkelser gjort den siste tiden med såkalt tomografi har påvist nye områder av gravanlegget som kan inneholde flere kamre, vest for områdene som er gravet frem til nå.

Arkeologene har påvist flere gravkamre med figurer, mosaikkgulv og utskjæringer. Nye opplysninger tyder på at det finnes flere kamre et stykke fra området hvor det nå graves.

Flere kandidater til gravanleggetGravanlegget i Amfipolis er enormt. Målene og utførelsen tyder på at det er anlagt for fremtredende personer i en tid rundt 300 år før Kristus.

Arkeologene har gravet seg gjennom et imponerende inngangsparti og inn i flere kamre som ligger på rekke og rad. Det er funnet forseggjorte figurer av både fabeldyr og kvinnefigurer. Men hvem ligger i graven? Her er noen av kandidatene som er foreslått:

  • Tidlige gjetninger pekte ut en av Aleksander den stores nære medarbeidere, admiral Nearchus . Admiralen, som døde i år 300, var nettopp fra Amfipolis.
  • En annen teori er at det er graven til de viktigste personene i Aleksander den stores liv — Aleksanders mor, Olympias , hans kone Roxana og hans unge sønn Heracles .

Alle spor etter erobingskongen forsvant

Aleksander den store selv døde, bare 32 år gammel, i palasset til Nebukadnesar II av Babylonia 10. juni i år 323 før Kristus. Senere skal liket ha blitt fraktet til den egyptiske byen Alexandria av en av kongens generaler. Her forsvinner alle spor, og ingen har siden funnet gravstedet hans.

Granskning av skjelettene har påvist både menn, kvinner og barn - men det er ikke fremkommet faktiske opplysninger som kan bevise hvem de var.

Beveg deg gjennom porten og de første kamrene i gravanlegget i denne animasjonen.

Skjelett var birkebeiner fra middelalderen

Slik var Tut-Ankh-Amon